PETICIJA

Više od 130 crikveničkih poduzetnika traži ukidanje komunalne naknade do srpnja 2021.

Alenka Juričić Bukarica

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Voditelj inicijative Robert Marić navodi da je poduzetnike na ovu akciju nagnala vrlo loša situacija te uz ukidanje komunalne naknade za sve poduzetnike od srpnja ove do srpnja iduće godine, traže i smanjenje cijene zakupa terasa za 50 postoCRIKVENICA – Više od 130 crikveničkih poduzetnika, mahom ugostitelja, potpisalo je peticiju kojom traže ukidanje komunalne naknade za sve poduzetnike od srpnja ove do srpnja iduće godine, kao i smanjenje cijene zakupa terasa za 50 posto. Voditelj ove inicijative, crikvenički poduzetnik Robert Marić, navodi da je poduzetnike na ovu akciju nagnala vrlo loša situacija.


– Nije pitanje samo koronakrize, već i maćehinskog odnosa Grada prema poduzetnicima. Više puta smo tražili pomoć u ovoj teškoj situaciji, dovedeni smo na rub opstanka i krajni je čas da se nešto poduzme. Ako prošećete gradom vidjet ćete koliko je lokala još uvijek zatvoreno – ukazao je Marić, navodeći i da gradske službe treniraju strogoću i gledaju ako je tegla za cvijeće 10 centimetara izvan ruba terase, dok s druge strane Crikvenica kao destinacija stagnira u odnosu na Novi Vinodolski ili primjerice Krk, plaža je bez WC-a i koncesionara i slično.


Uvijek za razgovor


Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina kazao je da je Grad Crikvenica uvijek, a posebno u vrijeme globalne pandemije, bio otvoren za razgovor i pomoć svim poduzetnicima i gospodarstvenicima.
– Valja podsjetiti da je Grad u prvom krugu olakšica bio prije svega usmjeren na poduzetnike koji djeluju cjelogodišnje, odnosno osam i više mjeseci, te je pomoć bila usmjerena prema onima koji su za vrijeme trajanja korone bili zatvoreni, odnosno nisu mogli nesmetano obavljati svoju djelatnost. Tako su za mjesece za koje se djelomično radilo, odnosno za one za koje se nije radilo, poduzetnici u razmjernom dijelu bili oslobođeni zakupa, najma terasa te komunalne naknade. Grad se u tu svrhu odrekao gotovo 2 milijuna kuna u korist svojih poduzetnika.


U drugom krugu olakšica, Grad će pomoći i sezonskim objektima na način da je plaćanje za zakup terasa smanjeno za 17 posto, odnosno obrtnici su oslobođeni plaćanja 2/12 cijene zakupa terasa. Osim toga, sezonski objekti oslobođeni su i plaćanja zakupnine svih prostora u vlasništvu Grada Crikvenice za navedeni period. Kako bismo ipak svim ugostiteljima omogućili da i uz poštivanje svih epidemioloških mjera mogu raditi u istom opsegu, odnosno da njihov posao ne pati zbog smanjenog broja stolova, dopustili smo i širenje terasa – kaže Rukavina.


Javni poziv


Gradonačelnik je dodao da je Grad i ove je godine putem javnog poziva dodijelio bespovratna sredstva za poticanje poduzetništva na svom području pa smatra nekonstruktivnim o bilo kakvim mjerama usmjerenim samo na jednu vrstu poduzetnika i gospodarstvenika komunicirati putem peticija i novinara, već navodi da je gradska uprava i on sam na raspolaganju za svaku konstruktivnu diskusiju i dogovor.


Marić, međutim, navodi da smanjenje od 17 posto za obrtnike ostavlja pitanje što je s trgovačkim društvima, s obzirom na to da su, ističe, od 133 potpisnika peticije njih 115 upravo d.o.o. i j.d.o.o., dakle firme, a ne obrti.