Nadmašena 2019.

U Vinodolskoj općini nastavljen trend rasta turističkog prometa, za rekorde zaslužni privatni iznajmljivači

Ante Peričić

Na području ove općine prednjače kuće za odmor s četiri i pet zvjezdica

Na području ove općine prednjače kuće za odmor s četiri i pet zvjezdica

Ove godine bilježimo 19 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja u prvih sedam mjeseci te imamo 23 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu. Ovi statistički podaci više su nego dobri i iznad naših očekivanja, ističe Alenka Spoja iz TZ-a Vinodolske općine 


 


VINODOLSKA OPĆINA – Višegodišnji trend rasta turističkog prometa u Vinodolu nastavlja se i ove godine. Podaci govore da je, u prvih sedam mjeseci – sukladno eVisitor informatičkom sustavu – u Vinodolu ostvareno 44 posto više dolazaka u odnosu na 2021. godinu i 42 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U brojkama bi to značilo da je ove godine ostvareno 8.310 dolazaka, naspram prošlogodišnjih 5.789, te 67.011 noćenja u usporedbi s 47.211 lanjskih noćenja. Turisti u Vinodolu prosječno borave osam dana. Alenka Spoja iz Turističke zajednice Vinodolske općine kaže kako je ova, u usporedbi s 2019., za koju se slobodno može reći da je referentna, najbolja turistička sezona do ove godine po ukupno ostvarenim dolascima i noćenjima u svim kategorijama smještajnih objekata.


Rezultati iznad očekivanja
– Ove godine bilježimo 19 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja u prvih sedam mjeseci. Objekti u domaćinstvu, odnosno privatni iznajmljivači, nosioci su tih dobrih rezultata te imamo 23 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu. Ovi statistički podaci više su nego dobri i iznad naših očekivanja. Ostvareni rezultati turističkog prometa u prvih sedam mjeseci 2022. potvrda su da se Vinodol pozicionira kao turističko odredište i da ima veliku razvojnu perspektivu. Obiteljski smještaj u Vinodolu bilježi dinamičan rast kako posljednjih godina, tako i u prvih sedam mjeseci ove godine. Svake godine broj kreveta u obiteljskom smještaju ima tendenciju rasta, što ima za posljedicu i puno jaču konkurenciju, ističe Spoja i dodaje da, u vrsti smještajnih objekata, prednjače kuće za odmor, s četiri i pet zvjezdica, te da »direktno svjedočimo razvoju elitnijeg segmenta turizma čija prisutnost nedvojbeno pozitivno utječe na status destinacije«.


Na području Vinodolske općine tako je registrirano ukupno tri stotine privatnih iznajmljivača, 336 smještajnih jedinica s više od 1.600 ležajeva. Sve su to, tvrde iz TZ-a, vrlo jasni pokazatelji koji ukazuju na to da upravo u ovo, pandemijsko vrijeme, ovaj oblik smještajnih objekata – ruralnih kuća za odmor kojima Vinodol obiluje, ima prednost u odnosu na ostale oblike smještaja.


Položaj velika prednost


– Osim visokokategoriziranih smještajnih objekata, poglavito kuća za odmor, na dobre turističke rezultate utječe i činjenica da je najveće bogatstvo Vinodola prostor i njegova raznolikost koji nudi razne mogućnosti za razvoj selektivnih oblika turizma, kao što je ruralni, eko i etnoturizam, pa i kulturni turizam, koji i u svijetu pokazuje sve veći trend porasta. Sam položaj Vinodola, s jedne strane u neposrednoj blizini morske obale, a s druge u blizini izuzetno atraktivnog šumskog predjela s brojnim zanimljivostima, u zelenoj dolini u kojoj se ističu stari frankopanski kašteli Drivenika, Grižana i Bribira, kao i jezero u Triblju koje nudi mogućnosti športskog ribolova, već je samo po sebi turistička atrakcija, tvrdi Spoja i dodaje da je ono, što dodatno utječe na atraktivnost Vinodola, i kulturni turizam koji se ogleda kroz brojna događanja – od Vinodolskih ljetnih večeri, obilježavanja mjesnih blagdana, Ružice Vinodola pa do raznih projekata promocije bogate kulturno-povijesne baštine. S druge strane, dobar turistički rezultat temelji se i na vjernosti gostiju s primarnih emitivnih tržišta, a najzastupljeniji su gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske te domaći gosti. Tako je Vinodol, od anonimne doline s nekoliko iznajmljivača, postao prepoznatljiva destinacija.