Gradsko vijeće

U Novom usvojili proračun za iduću godinu. Kažu da još čekaju Županiju oko proglašenja elementarne nepogode

Robert Šimonović

Foto Robert Šimonović

Foto Robert Šimonović

Donesena važna odluka na sjednici Gradskog vijećaNovljanski gradski vijećnici usvojili su proračun za 2023. godinu, s projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Vijećnici su tako s osam glasova za i tri SDP-ova glasa protiv podržali prijedlog proračuna prema kojemu se prihodi i primici procjenjuju na 7.361.700 eura, odnosno 55.473.354 kuna, dok procijenjeni rashodi i izdaci iznose 7.865.300 eura, odnosno 59.497.061 kunu.


Dakle, planirani deficit iznosi 503.600 eura ili 3.794.374 kune, međutim, u idućoj godini očekuju se primici od financijske imovine i zaduživanja u iznosu od 663.600 eura, što znači da bi konačni deficit iznosio 160.000 eura ili 1.205.520 kuna.


Prvi proračun u eurima predstavio je pročelnik Upravnog odjela za financije i javnu nabavu Zoran Tomić, koji je za naredno trogodišnje razdoblje najavio i zaduživanje u iznosu od 40 milijuna kuna za izgradnju sportske dvorane u Novom, što je ujedno predstavlja i kapitalni projekt u narednom trogodišnjem periodu.
Na aktualnom satu vijećnik Marinko Buljat (HDZ) postavio je pitanje vezano uz poplavu koja je prije dva tjedna zadesila Novi. Buljata je zanimalo može li gradonačelnik odgovoriti što se sve poduzelo po pitanju poplave, konkretno, postoje li elementi za proglašenje elementarne nepogode od strane Primorsko-goranske županije.


Procjena štete


– Zadesila nas je situacija kakvu u Novome ne pamte niti najstariji mještani. Istoga dana župan Komadina bio je u posjetu Novome i taj smo dan obišli kritična mjesta. Isprva se nismo slagali oko procjene štete i činilo se da se neće biti elemenata za proglašenje elementarne nepogode.


Zatim je Grad napravio okvirnu procjenu iznosa štete, čak smo i među prvim gradovima u Županiji koji su takvu procjenu napravili. Jedan od glavnih kriterija za proglašenje elementarne nepogode jest taj da počinjena šteta mora premašivati 20 posto izvornih prihoda proračuna, što u slučaju Novog iznosi oko 4 milijuna kuna. Prijavljeno je oko 6,4 milijuna kuna štete, a sad je potez na Županiji – rekao je gradonačelnik Tomislav Cvitković.


Gradonačelnik je podsjetio i da je Grad odradio sastanke s Hrvatskim vodama te je utvrđeno da je dosadašnji rekord razine vode Suhe Ričine iznosio 2,2 metra, dok je razina za posljednje poplave iznosila 2,7 metara. Gradonačelnik je napomenuo i da se korito Suhe Ričine godinama uređuje, inače bi situacija bila i gora.


U tom kontekstu spomenuo je i da se planira realizacija projekta izgradnje rentencijskog jezera, u koje bi se voda slijevala za vrijeme velikih kiša, no, kako je rekao gradonačelnik, za realizaciju će trebati proći još neko vrijeme, s obzirom na to da je u projekt potrebno uložiti znatna sredstva.


U gradonačelnikovom izvješću o njegovom radu u periodu od siječnja do lipnja ove godine moglo se saznati da je u prvoj polovini godine u Novome rođeno 18 djece, za što je Grad isplatio gotovo 200.000 kuna naknade.


Gradonačelnik je istaknuo da brojka od oko 40 novorođene djece godišnje izrazito veseli, s obzirom na to da je prije pet-šest godina ona znala biti i upola manja. Cvitković je govorio o ideji uređenja potkrovlja zgrade vrtića u dogledno vrijeme te spomenuo novu ravnateljicu vrtića Anu Debelić, kao i da je s njezinim radom i suradnjom iznimno zadovoljan.


Naveo je i da je Grad prijavio projekt sanacije i opremanja dječjeg igrališta u sklopu dječjeg vrtića Klenovica, ukupne vrijednosti 650.000 kuna, a preko LAG-a će biti moguće dobiti maksimalno 500.000 kuna sredstava.


Profesionalni JVP


Cvitković je naveo i da Grad za program obrazovanja izdvaja 663.000 kuna, od čega se čak 610.000 kuna direktno odnosi na potrebe škole – (su)financiranje prijevoza, produženog boravka, radnih materijala i slično.


Izrazio je zadovoljstvo odrađenom turističkom sezonom i novom direktoricom Tenom Peričić, funkcioniranjem udruga u području kulture i sporta. Za udruge i programe koje provode Grad izdvaja 4.441.000 kuna.


Gradonačelnik je istaknuo i da aktivnosti u vidu vatrogastva i civilne zaštite zauzimaju sve veću važnost te otkrio da je Grad pokrenuo inicijativu o uspostavljanju profesionalne javne vatrogasne postrojbe na području grada koja bi se financirala uz pomoć države.


Vijećnik Velibor Topolovec (HSS) pozdravio je ovakvu odluku, s obzirom na to da DVD San Marino s devet profesionalnih vatrogasaca već polako prelazi u profesionalnu postrojbu. Također, na ovaj način otvorila bi se i mogućnost za izgradnju vatrogasnog doma, što je velika potreba za sve Novljane već više od 20 godina.


Na dosadašnjim europskim natječajima vezanim za gradnju vatrogasnog doma Novi Vinodolski padao je zbog nezadovoljavanja indeksa razvijenosti, stoga Topolovec rješenje vidi upravo u osnivanju javne vatrogasne postrojbe i da džava financira vatrogastvo, čime bi se rasteretio gradski proračun i otvorila mogućnost da se dom izgradi pomoću proračunskih sredstva Grada.