Izazov

Senjski vatrogasci spremaju se za protupožarnu sezonu

Dorotea Prpić

Na dimnjacima sve manje požara – Zvonimir Lončarić

Na dimnjacima sve manje požara – Zvonimir Lončarić

Požarna sezona nama traje cijelu godinu jer naše statistike kažu da najveći broj intervencija imamo u ožujku, travnju i svibnju, i to na otvorenom prostoru, a uglavnom su vezane za neoprezno paljenje korova – kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Senja Zvonimir LončarićSENJ – Temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2020. i odluke glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, 15. lipnja je označen početak ovogodišnje protupožarne sezone. Uobičajeni rok početka sezone je s 1. lipnja pomaknut radi klimatoloških značajki i vremenskih uvjeta u priobalju te male opasnosti za izbijanje požara, a kako kažu senjski vatrogasci, svaka protupožarna sezona je izazov. Štoviše, ističu da im je požarna sezona cijelu godinu jer su u svakom momentu spremni na intervenciju, ovo tim više što njihove statistike kažu da najveći broj intervencija imaju u ožujku, travnju i svibnju, i to na otvorenom prostoru, a uglavnom su vezane za neoprezno paljenje korova.
– Od početka godine imali smo 61 intervenciju, ali primjetno je da je puno manje požara na dimnjacima koji su u proteklih 13 godina, koliko djeluje Javna vatrogasna postrojba Senj, zauzimali visoki postotak u ukupnom broju požara. Taj je pad vezan i za klimatske promjene i za manje bure, a volio bih vjerovati da je to i posljedica boljeg održavanja dimovodnih kanala. Gašenje dimnjaka je zahtjevna i opasna intervencija, osobito u staroj gradskoj jezgri gdje su u potkrovljima drvene grede koje su vrlo često postavljene uz sam dimnjak, zgrade su međusobno vezane, a pristup do njih jako je problematičan zbog uskih ulica – kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Senja Zvonimir Lončarić i dodaje da zahvaljuje svim građanima koji odgovorno održavaju dimovodne kanale na svojim objektima.


Suzbijanje virusa


– S obzirom na to da je upravo vatrogastvo jedna od najoperativnijih sastavnica civilne zaštite na području našega grada, značajno je istaknuti da su vatrogasci JVP-a Grada Senja, kao i pripadnici DVD-a Senj i DVD-a Sveti Juraj, temeljem naloga Ravnateljstva civilne zaštite RH u razdoblju od 24. ožujka do 20. travnja bili angažirani na provođenju mjera za suzbijanje virusa COVID-19, odnosno pružali su ispomoć djelatnicima Policijske postaje Senj prilikom provođenja mjere ograničenog kretanja i kontrole samoizolacije, kao i vatrogasci na području cijele Županije – kaže zapovjednik Lončarić.
Dugoročne prognoze najavljuju dugo i sušno ljeto, što vatrogascima ne ide u prilog, ali, kako ističe zapovjednik, spremni su za zaštitu ljudi i imovine unatoč tome što ove godine neće imati pojačanje u sezonskim vatrogascima.
– Poznato je da smo u Ličko-senjskoj županiji požarno najugroženije područje, tim više što pokrivamo 658 četvornih kilometara senjskog područja. Sa sezonskim vatrogascima imamo veću operativnost, a po potrebi smo ih upućivali i na ispomoć u gašenju požara i na drugim područjima Hrvatske. Međutim, i bez pomoći sezonaca naša postrojba je u potpunosti spremna za intervencije – ističe Lončarić.


Dobra suradnja


Opreme imaju dovoljno. Prije svega zaštitne opreme za vatrogasce na kojoj se ne štedi, a od Županijske vatrogasne zajednice te Hrvatske vatrogasne zajednice očekuju da će na korištenje dobiti i nešto skupne opreme. Očekuju i dobru suradnju i s građanima, i vjeruju da će se pridržavati mjera protiv požara.
– Ali nije na odmet ponoviti da je potreban oprez, posebno kod roštiljanja i aktivnosti u prirodi. Žar od roštilja i opušci mogu izazvati požare velikih razmjera, osobito uz naše klimatske uvjete i buru, koji mogu prouzročiti velike materijalne štete i ne daj Bože gubitke ljudskih života. Treba biti oprezan i u objektima jer ljeti klima uređaji pojačano rade, a pitanje je u kakvom su stanju kućne električne instalacije i preporuka je da ih pregleda ovlašteni stručnjak jer požar mogu uzrokovati i neispravne instalacije, kao i kvar na samom klima uređaju, a potrebno je ponoviti i upozorenje da se na visokim temperaturama mala djeca ne ostavljaju u vozilima – upozorava zapovjednik Lončarić.