Novinarski doajen

Predstavljene tri nove knjige Franje Deranje, spisateljskog vulkana koji ne miruje

Ante Peričić

Irena Krmpotić uručila je cvijeće Franji Deranji, uz nazočnost Franje Butorca i Marije Gračaković / Foto Ante Peričić

Irena Krmpotić uručila je cvijeće Franji Deranji, uz nazočnost Franje Butorca i Marije Gračaković / Foto Ante Peričić

Deranja, jedan od najistaknutijih kroničara našega kraja i naših vremena, vrstan je i plodan spisatelj. U Crikvenici su mu tako predstavljene tri nove knjige, dva romana – »Rikijev ponedjeljak« i »Krv na klavijaturi« te zbirka kratkih proza »Smrt u Kroaciji«Jedan od najtežih novinarskih zadataka uopće sigurno je pisati o svojim kolegama – pogotovo kada oni iza sebe imaju više od pet desetljeća sjajne žurnalističke karijere. No, s druge strane, možda baš iz navedenog razloga i nije toliko teško jer je, na više razina, to zahvalan posao.


Franjo Deranja, jedan od najistaknutijih kroničara našega kraja i naših vremena, vrstan je i plodan spisatelj. U Crikvenici su mu tako predstavljene tri nove knjige, dva romana – »Rikijev ponedjeljak« i »Krv na klavijaturi« te zbirka kratkih proza »Smrt u Kroaciji«.


– Autor osebujnih romana, pjesnik i publicist, rado viđen sudionik i prijatelj Jadranskih književnih susreta te dobitnik prestižne nagrade Crikveničko sunce dosad je objavio šesnaest knjiga proze i poezije, beletristike i publicistike, a u čak šest knjiga sunakladništvo je podijelila i crikvenička knjižnica – s ponosom je istaknula ravnateljica crikveničke Gradske knjižnice Irena Krmpotić.
Vrijeme i smrt, kao vječne teme i u životu i u književnosti, lajtmotivi su pripovijesti »Smrt u Kroaciji«, dok dva nova romana – »Rikijev ponedjeljak« i »Krv na klavijaturi« povezuje krimi tematika te kvarnersko podneblje u kojem se odvijaju intrigantne fabule.


– Koliko je autor aktualan, svjedoči i činjenica da se u jednom od njih dotiče i događaja povezanih s pandemijom koronavirusa koja, još uvelike, određuje naše živote – kazala je Krmpotić.


Visoka produkcija


Opsežnim je, i sebi svojstvenim, prikazom Deranjina književnog opusa profesorica Marija Gračaković okupljene uvela u svijet piščevih knjiških likova i recentnog književnog rada.


– Nije baš uobičajeno da istovremeno predstavljamo tri knjige istog autora. Ali odgovor na to ponudit ću vam jednom rečenicom iz treće po redu Deranjine knjige: »Dugo nas nije bilo. Onda smo neko vrijeme bili, a onda nas jako dugo neće biti.«


O Franji nam se često čini da znamo baš sve, ali i nije baš tako. Nakon cjelodnevnog novinarskog posla on se, zamislite, odmara pišući knjige. Za njega je pisanje način života – kazala je Gračaković te dodala da je, premda nije matematičarka, izračunala da je Deranjina produkcija, od 2006. godine pa do danas, godišnje 1,13 knjiga.


– Sedamnaest knjiga koje imaju svoje dostojanstvo te ja, kao netko tko je pročitao većinu od spomenutih, mogu kazati da je Deranjina beletristika iznimno zanimljiva, čitljiva, s nestrpljenjem okrećemo stranice čekajući što će dalje biti i to zahvaljujući isključivo autorovu vrlo znalačkom vođenju radnje, jeziku koji je jednostavan i svima razumljiv, sadržaju koji je svjež, odnosno aktualan, likovima koji žive tu, pored nas – u Novom, Klenovici, Crikvenici i na Kvarneru te peto – svoje široko obrazovanje iz opće kulture, književnosti, glazbe, politike, povijesti i sporta Deranja vrlo vješto uklapa u svoje teme – kazala je profesorica Gračaković te dodala da je riječ o jednom svestrano obrazovanom čovjeku koji se rijetko viđa.


Na predstavljanju je gostovao i urednik te direktor izdavačke kuće Naklada Kvarner Franjo Butorac koji je istaknuo da nije teško biti urednik Franji Deranji jer on, uglavnom, dođe s već gotovom knjigom, nazvavši ga tako »ljudskim vulkanom koji ne miruje«.


Izdavanje su pomogli Grad Rijeka, Gradska knjižnica Crikvenica, Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, crikvenički AMC Commerce, Izgradnja Crikvenica te KTD Ivanj Novi Vinodolski.


Hrabri ljudi


Unatoč tome što je spisateljski »vulkan koji ne miruje«, Franjo Deranja je, kad je riječ o njegovim istupima u kojima mora govoriti o samome sebi »tiha voda koja brege dere«. U svom petominutnom obraćanju prisutnima zahvalio je kako sudionicima tako i prisutnima.


– Teško je govoriti o ovom vremenu, o nekim aktualnostima kojima smo svi svjedoci, ali moram vam zahvaliti na tome što ste hrabri ljudi. Došli ste ovdje kada bi možda mnogi to izbjegli. Dobre misli šaljem svojoj kćeri koja, zbog bolesti, večeras nije s nama – rekao je Deranja.


Ovo predstavljanje literarnih bisera našeg najvrednijeg autora i novinara Novog lista, uveličano u prekrasnom i drevnom atriju crikveničkog Kaštela, obogatio je lijepim tonovima i svima poznati Kraljevčanin Rino Petrović te djelatnica crikveničke knjižnice i studentica prava Martina Plovanić koja je prisutne zaintrigirala čitajući dijelove iz novih Deranjinih spisateljskih poduhvata.


Na predstavljanju je bila i predsjednica Gradskog vijeća Crikvenice Vesna Car Samsa te pročelnica Upravnog odjela za društvenu djelatnost i lokalnu samoupravu Jasmina Cvitković.