Inicijativa Vinodolske općine i TZ-a

Snimljen dokumentarni film ‘Mesopust va Vinodolu’

Bruna Matičić

Screenshot

Screenshot

»Mesopust va Vinodolu«, koji u tridesetak minuta donosi priču o mačkarama Bribira, krabunosima Grižana i Triblja i krabuljama Drivenika, može se pogledati na mrežnim stranicama Vinodolske općine i TZ-a Vinodolske općine te njihovim društvenim mrežama i You tube kanalu »Va našen Vinodolu«BRIBIR  Svako mjesto, u skladu s epidemiološkim mjerama jučer je, kako to tradicija i običaju nalažu, ispratilo »peto godišnje doba«, a usput i službeno zaključilo ovu, sve samo ne običnu, krabuljnu, krabunosnu, maškaranu godinu.


Nažalost, mesopust se u onom poznatom obliku ove godine nije mogao održati. Izostao je zvuk harmonike, bubnja, trube i činela, ples i pjesma, izostali su maškarani običaji po mjestima, obilasci maškaranih skupina po kućama, ali i sudjelovanje na maškaranim druženjima i karnevalima.


Sa željom da se običaji očuvaju, a u duhu mesopusne tradicije i nametnute nužnosti »virtualnog svijeta«, Vinodolska općina i TZ Vinodolske općine, u suradnji s udrugama za narodne običaje i brojnim štovateljima mesopusnih običaja, priredila je dokumentarni film o maškaranim običajima u Vinodolu.
»Mesopust va Vinodolu«, koji u tridesetak minuta donosi priču o mačkarama Bribira, krabunosima Grižana i Triblja i krabuljama Drivenika, može se pogledati na mrežnim stranicama Vinodolske općine i TZ-a Vinodolske općine te njihovim društvenim mrežama i You tube kanalu »Va našen Vinodolu«.