Popularna i bez navale kupača

Posjetili smo karlobaški biser: Na Tatinji lijepo i ribolovcima i umjetnicima i ljubavnicima

Marin Smolčić

Ono kad se Tatinja »zapjeni« / Snimio Nick Mraović

Ono kad se Tatinja »zapjeni« / Snimio Nick Mraović

Nalazi se u blizini Karlobaga, ima više ugostiteljskih sadržaja, a »preskače« je ljetna auto-moto vreva kao i refuli podvelebitske bure. Sasvim dovoljno za ljetnu odu hedonizmu i opuštanju na plavom JadranuKARLOBAG  Nakon što na Jadranskoj magistrali izlazite iz Karlobaga u smjeru Senja, na drugom po redu zavoju nalaze se s lijeve strane ceste dva poveća parkirališta. Prvo je i u ove korona-dane, i za »crvenih turističkih lista« uvijek solidno popunjeno, a na drugom ćete uvijek susresti nekoliko kampera. Dolaskom na parkirališta puca pogled na Tatinju, plažu koja osvaja sve više poklonika.Zbog epidemioloških razloga taj broj nije niti približan onome od lani, ali Karlobažani ne posustaju. Najbolji primjer je upravo Tatinja. Cijelo je područje ovoga ljeta bilo »korona-free« mikro-regija. Sada, kada su nas počeli napuštati strani gosti, Tatinji su i dalje najviše privrženi Ličani, posebice Gospićani koji cijene brojne prednosti ove destinacije. O Tatinji skrbi karlobaško poduzeće »Vegium« koje ju je otvorilo za kupanje u drugoj polovici lipnja. Kao i svake godine bura tijekom ljeta na nekoliko dana otjera kupače i zahladi inače kristalno čisto more. Taj burin pontifikat potraje tek poneki dan, a onda Tatinja opet zabljesne u punom sjaju.


Za zaljubljene


»Sila zakon mijenja« pa korona nije dopustila ovoga ljeta dio uobičajenih sadržaja ove plaže. Nije bilo plesnjaka i partyjanja pa su se u prvi suton na žalu okupljali zaljubljeni parovi, slikari, fotografi, ribolovci, zastajkivali su mnogi prolaznici jer se oko plaže proteže dio podulje šetnice uz morske hridi. Sam pogled na ovu plažu dovoljno govori o razlozima njezine popularnosti: šljunkovita, čista mala oaza smještena je među liticama, uz tirkizno-modro more i s blagim plićinama namijenjenim svim dobnim uzrastima, plivačima i neplivačima. Nalazi se u blizini Karlobaga, ima više ugostiteljskih sadržaja, a »preskače« je ljetna auto-moto vreva. Sasvim dovoljno za ljetnu odu hedonizmu i opuštanju na plavom Jadranu.

Karlobag je cijelo vrijeme pandemije bio i ostao korona-free zona. Njegove čiste i uređene plaže su uvijek bile pune kupača. Smještena u usjeku podno ceste i stijenja, čak i kada bura puše, kao da ima respekt prema ovoj plaži jer je refuli preskaču pa je na Tatinji mirno.


Raj u rujnu


Pravi gušti na mnogim jadranskim plažama počinju u rujnu. More je uvijek temperature između 23 i 25 stupnjeva C, vani nije prevruće pa se približavanjem vrijednosti temperatura mora i zraka stvara dodatna ugoda za kupanje. Proteklih smo godina na Tatinji u jesen znali zateći dvije vrste njezinih poklonika. Prvi su ribolovci koji u poslijepodnevnim i večernjim satima ovdje love orade, mudre lubene, ušate, fratre… Tiho je i nitko im ne smeta. Nakon njih Tatinju zauzmu zajubljeni parovi, umjetnici, pjesnici i mistici. Svi oni će vam potvrditi kako je zalazak sunca na Tatinji scena bez premca. Pontifikat Tatinje postao je vremenski bezgraničan, prelijep i poseban. Dovoljni su to razlozi da je pohodimo iz bilo kakvih pobuda i u bilo kojem dijelu godine.