Crikvenička atrakcija

Počinje mjesec “plavuša”: Bogata gastronomska ponuda, sajam vina i dobra glazba

Robert Šimonović

Tuna i druge plave ribe bit će na meniju Crikveničana i njihovih gostiju / Foto TZG CRIKVENICE

Tuna i druge plave ribe bit će na meniju Crikveničana i njihovih gostiju / Foto TZG CRIKVENICE

Od sutra do 30. rujna održava se Mjesec plave ribe, s bogatom gastronomskom ponudom u odabranim restoranima i konobama, sajmom vina te dobrom glazbom



CRIKVENICA Ribe, ribe… Mriža ih je puna, evo skuša i barbuna! Ribe bit će za sve dosta, još i gosta podvorit će svi… poznata je pjesma Ansambla Dalmacija, a riba za domaće i goste bit će dovoljno i ovog, »najplavijeg« mjeseca u gradu na Dubračini. Naime, ovog petka u Crikvenici počet će jubilarno, 10. izdanje manifestacije Mjesec plave ribe, koje će potrajati sve do 30. rujna, a kako kažu iz Turističke zajednice grada Crikvenice, iako je ljeto već polako na odlasku, dobrog raspoloženja i zabave u Crikvenici neće nedostajati niti tijekom rujna.


– Mjesec plave ribe zanimljiv je projekt koji je utemeljio TZG Crikvenice, nadahnut bogatom ribarskom tradicijom našega kraja i koji je dio projekta Cesta plave ribe. Koliko je plava riba važna vladarica ovoga područja, govori i činjenica da je prvotni Tjedan plave ribe prerastao u Mjesec plave ribe – ističu iz TZG-a Crikvenice.


Brod s tunom


Prezentacija projekta Cesta plave ribe i otvorenje Mjeseca plave ribe predviđeni su za petak, 9. rujna, na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Od 18 sati svi zainteresirani moći će uživati u »cooking showu« poznatih kuhara, kao i u njihovim kreativnim menijima (chef Dino Galvagno, chef Katy Evans, Balustrada). Prava atrakcija sigurno će biti ribarski brod koji će u crikveničku luku dovesti svježe ulovljenu jadransku tunu, od koje će kuhari hotelske kuće Jadran spremati tri različita menija.




Spoj plave ribe i dobre kapljice vina jedna je od najpoželjnijih kombinacija, stoga posjetitelje Rivijere Crikvenica očekuje i sajam lokalnih vina pod nazivom Kvarner Wines. Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica i Monika Neral imena su pet sommelierki, ambasadorica kvarnerskoga vinskog podneblja, koje će pripremljena jela od tune uparivati s lokalnim vinima. U sommelierskim krugovima ih zovu »ženska sommelierska reprezentacija Kvarnera«, a povezuje ih zajednička ljubav i strast prema vinu te angažman i edukacije u svijetu vina. U večernjim satima prvoga dana otvaranja manifestacije uslijedit će dodjela certifikata ugostiteljskim objektima koji su dio projekta Cesta plave ribe, a za pjesmu i ples će se pobrinuti glazbeni sastav Trio Crikvenica i klapa Rišpet.


Gastroponuda


Tijekom mjeseca posvećenog plavoj ribi u odabranim restoranima i konobama na području crikveničke rivijere trajat će i promotivne akcije, a vrijedni ugostitelji za posjetitelje su pripremili najkreativnije menije čiji je glavni sastojak »plavuša«. Odabrani ugostiteljski objekti u Crikvenici su restoran Burin, konobe Karoca i Trabakul, restorani hotela Crikvenica, Esplanade i Stypia, u Jadranovu konoba Feral, a u Selcu restoran Kantunić te konobe Ulika i Riva.


U Mjesecu plave ribe valja spomenuti i još dvije lokacije za jedinstveno gastronomsko putovanje – Preradovićeva ulica u Crikvenici (od 16. do 18. i od 23. do 25. rujna) i Beach bar bistro Tunar u Selcu (od 9. do 11., od 16. do 18. i od 23. do 25. rujna). Na obje lokacije će se nuditi posebna gastroponuda od plave ribe, a moći će se kušati jela kao što su moderna verzija rupica, tuna burger, tartar od tune, tartar od divljeg lososa, Cezar salata sa sabljarkom, tuna steak s avokadom i mangom…


Uz dobru hranu i društvo ide i dobra glazba, a kroz Mjesec plave ribe prisutne će zabavljati glazbeni sastavi Baruffa, Fortunal i Coffee Shop Acoustic, klapa Kala te DJ iznenađenja. Po završetku Mjeseca plave ribe (24. rujna od 16 do 19 sati) održat će se i jedinstveni doživljaj koji čini kombinacija jazza, jela od plave ribe i umjetnosti – Rib-art na Kotoru. Posjetitelji će tako moći uživati u jazz nastupu Damjana Grbca i kvarteta GIIPUJA, ponudi jela od plave ribe i likovnoj radionici Marijana Mavrića (prijave na radionicu: [email protected]). Više detalja moguće je pronaći na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Crikvenice, koja je ujedno i glavni organizator događanja.


Suorganizatori su hotelsko poduzeće Jadran, cocktail bar Balustrada, kavana Toš, ugostiteljski obrt Feral, Vinska kuća Pavlomir, Eko selo Selce, bistro Tunar, Drivenik Brewery i JD Val. Partneri projekta su restorani Burin i Kantunić, restorani hotela Crikvenica, Esplanade i Stypia, kao i konobe Feral, Karoca, Riva, Trabakul i Ulika te Kvarner Wines i Vinner, a pokrovitelji Grad Crikvenica, komunalno poduzeće Eko Murvica, ŽLU Crikvenica, Turistička zajednica Kvarnera, Kvarner Maritime Heritage i Fest.