Opet izazovno

Optimizam uoči “novonormalne” turističke sezone: Nautički turizam ima najbolje šanse za najbrži oporavak

Franjo Deranja

Foto: F. DERANJA

Foto: F. DERANJA

Nadamo se barem prošlogodišnjim brojkama ili laganom rastu, a ono na što smo usmjereni jest strategija kako premostiti i oporaviti poslovanje do povratka na brojke koje smo imali 2019. godine, govori Nikola Turčić, direktor tvrtke Mikić grupa, odnosno Nautika mareNOVI VINODOLSKI – S obzirom na, najblaže rečeno, neobičnu godinu u kojoj se nalazimo, još uvijek je teško prognozirati kakva će biti ova turistička pa onda posebice, vezano uz to, i nautička sezona, a prema svemu sudeći, mnogo toga ovisit će prvenstveno o epidemiološkoj situaciji, i to na najširem planu.


Takvo raspoloženje vlada i u Marini Novi u Novom Vinodolskom, a prvi čovjek, direktor tvrtke Mikić grupa, odnosno Nautika mare, u sklopu koje posluje Marina Novi, dipl. inž. Nikola Turčić, o tome govori sljedeće:


Nova zapošljavanja


– Vjerujemo da će naši gosti krenuti na odmor ove godine čim to situacija s pandemijom COVID-19 bude dopustila, te se u tom uvjerenju svakako oslanjamo i na činjenicu da su se mnogi ljudi općenito, a među njima i naši potencijalni gosti, zaželjeli putovanja.
Iza nas je izazovno razdoblje, koje još uvijek traje, a u kojem smo duboko i intenzivno promišljali kako osigurati uvjete za plaće naših djelatnika, kako planirati broj zaposlenika, ispuniti sve poslovne planove i obveze. Naš cilj je od prvog dana isti: učiniti sve što je u našoj moći da nastavimo poslovanje uz podmirivanje svih obaveza, a da teret krize naši djelatnici, ako je to moguće, nikako ne osjete. Kako bismo to uspjeli, a za sada uspijevamo, gotovo svakodnevno pronalazimo zajednički dijalog između uprave, dobavljača, banaka i drugih.


Pandemija COVID-19 ostavila je velike posljedice na globalni turistički sektor, što se gotovo trenutačno odrazilo na smanjene prihoda, mnoga ugašena radna mjesta.


Naša grupacija se svakako može pohvaliti da smo se u ovom teškom vremenu zaista trudili zadržati baš sva radna mjesta. Štoviše, odnedavno smo počeli zapošljavati nove djelatnike kako bismo što kvalitetnije pripremili nadolazeću sezonu, iako još nismo sigurni što od nje možemo očekivati. Nadamo se barem prošlogodišnjim brojkama ili laganom rastu, a ono na što smo usmjereni jest strategija kako premostiti i oporaviti poslovanje do povratka na brojke koje smo imali 2019. godine, govori Turčić te napominje da će i sezona 2021. biti vrlo izazovna.


Vjerni sjevernom Jadranu


– Nadamo se i očekujemo da ćemo iz lockdowna izići početkom lipnja te da bi se u tom razdoblju trebao dogoditi prvi veći dolazak gostiju.


Nautički turizam svakako popravlja opću sliku posljedica ove pandemije koja nas je snašla. I prošle godine ostvarili smo mnogo bolje rezultate nego što smo se mogli nadati. Tu činjenicu možemo svakako zahvaliti našim gostima nautičarima koji su ostali vjerni sjevernom Jadranu i našoj prekrasnoj obali. Prometna povezanost nam svakako ide u prilog s obzirom na tržišta koja su nam interesantna. To je ono čemu se nadamo i ove godine. Nautički turizam sam po sebi podrazumijeva jednu vrstu izoliranosti te gosti boravkom na svome brodu u isto vrijeme mogu uživati u ljepotama mora i naše obale, te u isto vrijeme osjećati sigurnost stanovite osame. Stoga nautički turizam – čvrsto vjerujemo – ima najbolje šanse za najbrži oporavak u širokoj i raznovrsnoj oblasti turističkog poslovanja, smatra Turčić te ističe mjere sigurnosti koje provode.


– Unutar naše nautičke luke, Marine Novi, provodimo najviši standard mjera sigurnosti i čistoće, te je ta činjenica zasigurno ono što naše goste umiruje i potiče da opušteno uživaju kako u svojim brodovima, tako i u svim uslugama koje nudimo.


Marina Novi raspolaže s 214 vezova, od čega se 204 veza nalaze u moru. U ovom trenutku Marina Novi ima 75 posto popunjenosti sa 160 potpisanih ugovora, te svakodnevno komuniciramo s našim gostima šaljući im izvješća o stanju njihovih brodova a, osim toga, kroz razne kanale informiramo ih i o stanju s mjerama vezanim uz pandemiju.


Nadamo se približno dobrom tranzitom prometu kao i prošle godine, kada nas je u tranzitu posjetilo oko dvjestotinjak plovila, ističe Turčić te najavljuje jedan novitet.


Nikola Turčić / Foto: F. DERANJA

Nikola Turčić / Foto: F. DERANJA


Suha marina


– Ono što posebno veseli jest činjenica da se uskoro nadamo završetku suhe marine, koja se nalazi na svega jedan kilometar udaljenosti od same marine, a čime će se upotpuniti i proširiti ponuda naše marine, ali i otvoriti mogućnost novih radnih mjesta i zapošljavanja.


U sklopu marine nalaze se i tri apartmana kategorizirana s 5 zvjezdica, čija popunjenost se za sada oslanja na domaće tržište i neke posebne ponude kojima za sada punimo svoje kapacitete. Tijekom razdoblja u kojem su terase bile otvorene, naša terasa restorana Admiral, kao jedna od najljepših u Novom Vinodolskom, bila je iznimno dobro posjećena, a tome je pridonijela i naša posebna proljetna gastroponuda koju su naš gosti prepoznali. Caffe bar »Gat«, kao omiljeno okupljalište naših nautičara i lokalnog stanovništva također je ostvario visoku posjećenost. Ipak, kako najavljuju eminentni ekonomski stručnjaci, oporavak koji očekujemo, potrajat će u idućih čak dvije do tri godine.


Mi ćemo ovo vrijeme niže posjećenosti iskoristiti kako bismo svakome, baš svakome gostu koji bude boravio kod nas, ostavili nezaboravan dojam na vrijeme provedeno u našoj marini, te ćemo se i dalje truditi, u ovim izazovnim vremenima opravdati kategoriju 5 sidara. A, također, nadamo da ćemo potaknuti i mnoge naše građane iz drugih krajeva naše zemlje da budu gosti naše marine, te da ćemo na takav način, zajednički, pridonijeti oporavku našeg gospodarstva, zaključio je Nikola Turčić.