Dogovor sindikata i Uprave

Oni će već osjetiti porezne promjene. Stalnim radnicima crikveničkog Jadrana do 7.400 kuna bonusa

Alenka Juričić Bukarica

Hotel AD Turres / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Hotel AD Turres / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Tako će s plaćom za listopad svim stalno zaposlenim radnicima u Jadranu biti u cijelosti isplaćena naknada u iznosu 50 kuna po danu godišnjeg odmora, a sezonskim radnicima s ugovorom zaključno do zadnjeg dana listopada



CRIKVENICA – Uprava crikveničkog Jadrana i predstavnici dvaju sindikata koji djeluju u toj kompaniji, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), postigli su dogovor oko isplate materijalnih prava i naknada zaposlenicima do kraja ove godine.


Jadran je tako među prvim tvrtkama koje su dogovorile iznose i dinamiku isplata neoporezivih materijalnih prava i naknada omogućenih poreznim promjenama koje su stupile na snagu početkom listopada. Tako će s plaćom za listopad svim stalno zaposlenim radnicima u Jadranu biti u cijelosti isplaćena naknada u iznosu 50 kuna po danu godišnjeg odmora, a sezonskim radnicima s ugovorom zaključno do zadnjeg dana listopada.


Sezoncima koji ostaju ugovorno vezani i nakon 31. listopada pripast će, po prestanku ugovora, i dio naknade do kraja godine. Za stalno zaposlene domicilne radnike, kojima tvrtka ne osigurava niti plaća smještaj tijekom rada, s plaćom za studeni bit će isplaćena naknada u iznosu od 2.500 kuna, a za sezonske radnike razmjerno broju dana koje su proveli u radnom odnosu s tvrtkom, uz uvjet da je on trajao najmanje tri mjeseca. Prema istom kriteriju za stalno zaposlene i sezonske radnike bit će isplaćene i ovogodišnje božićnice u iznosu 3.000 kuna. Na računima zaposlenika trebale bi se naći 22. prosinca, kao i dar u naravi u visini od 400 kuna po zaposlenome. Početkom prosinca zaposlenicima čija djeca imaju do 15 godina starosti pripast će i iznos od 1.000 kuna.




– Otvaranje prostora za neoporezive olakšice u poreznim izmjenama i ostvareni ovogodišnji poslovni rezultati u kompaniji omogućili su nam dogovor s predstavnicima dvaju sindikata. Važno nam je da u skladu s objektivnim mogućnostima potičemo rast primanja naših zaposlenika jer turistička industrija najviše počiva na direktnom radu svakog zaposlenika – kazao je član Uprave Jadrana Miroslav Pelko.


Marina Cvitić, predsjednica SIKD-a, kazala je da će s ovim dogovorenim materijalnim pravima većem dijelu radnika, posebno stalnima i domicilnim, koji su dali najveći doprinos ostvarenju ove teške i izazovne sezone, do konca godine »sjesti« na račune i do 7.400 kuna uz redovne plaće, a onima koji imaju manju djecu i više.


– Ako se uzme u obzir da je plaća radnika početkom sezone povećana za 12 posto, a tijekom četiri ljetna mjeseca dodatno još 6 posto, uz do sada isplaćenih 3.500 kuna neoporezivih nagrada, onda moramo konstatirati da je Jadran napravio značajan iskorak u materijalnim pravima radnika – istakla je Marina Cvitić.


Dogovorenim su zadovoljni i u STUH-u. Regionalni povjerenik STUH-a Roberto Erman istaknuo je i da, međutim, treba raditi na podizanju plaća kroz cijelu godinu. Stoga veseli, naveo je, činjenica da je Uprava Jadrana već sada iznijela svoje viđenje glede plaća i drugih materijalnih prava radnika za sljedeću godinu. Isto tako načelno je dogovoren i skori termin početka pregovora.