Završen crikvenički Ribarski tjedan

Od panoramskih vožnji, do specijaliteta od srdele i drugih ribljih fantazija

Franjo Deranja

O ribarskoj tradiciji i lajtmotivu iz samog naziva jedne od najdugovječnijih ljetnih priredaba na gornjojadranskom području govori i ponuda raznovrsnih ribljih jela u koju se uključilo sedam ugostiteljskih objekata koji su pripremili originalne jelovnike, a srdela je imala glavno mjestoCRIKVENICA – U subotu je velikim večernjim finalem na Trgu Stjepana Radića i u gradskoj luci završio tradicionalni 54. Ribarski tjedan, sedmodnevna kulturno-zabavna ljetna priredba što ima za cilj podsjetiti i čuvati uspomenu na prve žitelje ovoga grada – ribare!


Bio je to, premda reduciran zbog korona-aktualnosti, bogat program ljetnih zabavnih manifestacija, dnevnih i večernjih događanja, a glavnina je povezana s morem i višestoljetnom crikveničkom tradicijom ribara i ribarstva. Bilo je tu, od 29. kolovoza do 5. rujna, besplatnih panoramskih vožnji, ribarenja »s kraja« i »`z barke«, tradicionalne pjesme priobalja i primorske gastronomije.


»Fantazije od ribe


O toj ribarskoj tradiciji i lajtmotivu iz samog naziva jedne od najdugovječnijih ljetnih priredaba na gornjojadranskom području govori i ponuda raznovrsnih ribljih jela u koju se bilo uključilo sedam ugostiteljskih objekata u sklopu projekta nazvanog »Cesta plave ribe«, i to sve poznatih naziva – Bodulka, Karoca i Trabakul u Crikvenici, Feral u Jadranovu te Kantunić, Riva i Ulika u Selcu. Svi su oni pripremili raznovrsne i originalne jelovnike, pri čemu je glavno mjesto pripalo srdeli, plavoj zdravoj ribi. Bilo je tu srdela »na padelu«, srdela sa sezamom, blitvom i slanutkom, ili u umaku, u salsi s palentom, ili pak okruglice od srdela u umaku od pomidora s domaćim pljukancima, »Selačke kolubice« ili »Crikveničke rupice«, pa onda još i »bijeli brodit od sardel«.
Marljivi ugostitelji pripremili su sve te »fantazije od ribe«, i to u najmanje tri slijeda serviranja, a sve po jedinstvenoj cijeni od 100 kuna. Kako se vremena mijenjaju! Nekada se srdelu držalo za najjeftiniju i nazivalo ju »socijalnom ribom«, ribom siromašnih, a danas se uz nju vezuju atribucije zdrave hrane bogate omega 3 kiselinama, izvorom vitamina, minerala i bjelančevina.


Srdela je u kriznim vremenima spasila mnoge, a danas ju se s pravom, zbog svega toga, ali i zbog nutricionističkih značajki, slavi, eto, i kao zvijezdu tradicionalnog Ribarskog tjedna.


Uključen i muzej


O ostvarenju ovogodišnjeg 54. po redu programa ove kvalitetne i originalne manifestacije Marijana Biondić, direktorica Ureda Turističke zajednice grada Crikvenica, rekla je:


– Zadovoljni smo što je ovogodišnji program Ribarskog tjedna ostvaren u onim najznačajnijim elementima što tu manifestaciju i čini prepoznatljivom. Ostvarili smo zaista raznovrstan i bogat program priredaba i manifestacija, zabavno-kulturnih i gastrosadržaja. Tradiciju ribara i ribarstva, uza sve to, simbolizira kip ribara u gradskoj luci, rad akademskog kipara Zvonka Cara, ali nije samo umjetnost podsjetnik na tu tradiciju nego ljudi i njihovi običaji, tradicijska gastroponuda, pjesme i kolektivna memorija. Koliko nam opće okolnosti na širem planu, što se epidemiologije tiče, nisu bile sklone, vrijeme nam je išlo ovaj put na ruku. I, što je jednako značajno, mnogobrojni domaći i inozemni turisti bili su nam odani i ove godine, a najviše je uz domaće bilo gostiju iz Njemačke, Poljske, Slovenije, ali i iz Sjedinjenih Država. Tradicija se uspješno nastavlja! – rekla je Marijana Biondić.


U program ovogodišnjeg Ribarskog tjedna uključio se i Muzej grada Crikvenice, a posjetitelji su mogli besplatno razgledati dvije izložbe – »Prva na Jadranu«, o prvoj trajektnoj vezi otoka Krka s kopnom i »Kućica od ribari« u Jadranovu.


U zabavnom programu kroz čitav tjedan i u dvjema Primorskim noćima nastupali su Trio Crikvenica, klapa Histri i klapa Klamaruša, prvi put organizirana je i interpretacijska šetnja pod nazivom »Rogi ribaru« o temi crikveničkog ribarstva, a subotnja završnica glazbenog programa pripala je klapi Tramontana.


Od prošle godine crikvenički Ribarski tjedan uključen je u projekt Zaštite, promocije i turističke valorizacije jadranske pomorske baštine ili, popularnije, Arca Adriatica. To je dio zajedničkog programa Hrvatske i Italije u projektu nazvanom Interreg, a glavne su mu značajke i ciljevi zajednička zaštita, promocija i turistička valorizacija bogate jadranske pomorske baštine.