Preventivne aktivnosti u Crikvenici i Krku

Obilježen europski dan trgovanja ljudima

Vladimir Mrvoš

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima u Crikvenici / Foto MUP

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima u Crikvenici / Foto MUP

Policijski službenici za prevenciju organizirali su info punktove na kojima su građane savjetovali o ovoj ozbiljnoj problematiciCRIKVENICA  U povodu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima 20. listopada su održane preventivne aktivnosti na području Crikvenice i Krka.


 


Policijski službenici za prevenciju organizirali su info punktove na kojima su građane savjetovali o ovoj ozbiljnoj problematici.
 


S ciljem podizanja svijesti među građanima, uz informacije i savjete koje su građani dobili, podijeljeni su im i informativni edukativni materijali o trgovanju ljudima.U Crikvenici se policijskim službenicima pridružila i ravnateljica crikveničkog Crvenog križa, Irena Gašparović te su zajednički upoznali građane što sve obuhvaća trgovanje ljudima: oblici iskorištavanja, na koji način počinitelji kaznenog djela dolaze do žrtava, koji znakovi mogu ukazivati na opasnost, kako se zaštititi i slično.


Građanima su pritom uručeni sljedeći letci: “Zaštitimo djecu koja prose – ona trebaju našu pomoć” i “Easy Job”- brošura, “Neki ljudi u podrumima drže bicikle”, “STOP human trafficking” i mala brošura “Trgovanje ljudima”.


Trgovanje ljudima i u današnje vrijeme je jedan od najvećih ilegalnih poslova, odmah iza trgovine oružjem i drogom.


Stoga je prevencija trgovanja ljudima jedna od ključnih zadaća Europske unije. Zaštita žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj uređena je odredbama Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima 2012. – 2015. godine koji propisuje poduzimanje potrebnih mjera u području suzbijanja trgovine ljudima te predstavlja nadogradnju već uspostavljenog sustava suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj.


Uz to, te kroz više zakona Republike Hrvatske kao što su: Kazneni zakon, Zakon o strancima, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o USKOK-u te Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, regulirane su sankcije za počinitelje i mjere zaštite za žrtve ovog kaznenog djela.