Riječ i glazba

Novi Vinodolski ugostio Ča-čitalnicu i uključio se u očuvanje autohtonog govora

Franjo Deranja

Nagradu za izgovor dobio je Marino Turčić, za doprinos čakavskom izričaju Ivan Rudanović, a za dojam u nastupu Marko Žele, dok je za najbolji sveukupni dojam nagrađena Gordana KovačevićNOVI VINODOLSKI – U restoranu Azur održana je već tradicionalna Ča-čitalnica koja je svojedobno krenula u svoj kulturni život iz Kastva. Inicijativom Nina Bijelca i odzivom njegovih prijatelja, sve poznatih autora i entuzijasta u oblasti poetskog, proznog i glazbenog izričaja, okupili su se zaljubljenici u autohtoni govor i stvaralaštvo na domaćem dijalektu, a pridružio im se i jedan – kajkavac.


Bilo je to ujedno i natjecanje u interpretaciji i dojmu, a sudjelovali su Tatjana Udović (Viškovo), Ivan Rudanović (Pehlin), Tereza Duraković i Dragica Stanić (obje iz Kastva), Damir Sirnik (Grižane), Gordana Kovačević (Krasica), Marija Gračaković (Crikvenica-Krk), Marko Žele (Lovran) i Marino Turčić (Čižići-Krk).


Kajkavce je predstavljao Mihael Bognar. Poruka je da se ovakvim stvaralačkim, a pogotovo zajedničkim nastojanjima može očuvati lokalni, autohtoni i »ča« i »kaj«. Ovi lokalni govori koje se najčešće naziva samo dijalektima, pod sve su većim pritiskom književnog standarda, ali i suvremenog elektroničkog jezika, svojevrsnog novogovora.
U očuvanju ove bogate tradicije čakavskoga govora u Novom Vinodolskom već je od davnina uključen i domaći melos, a uz to i sopile, koje su ovom prigodom »zasopli« Miljenko Žanić i dr. Branko Blažević.


Ča-čitalnica osnovana je 2016. godine u Kastvu, i to u povodu tadašnjeg jubileja, 150. obljetnice kastavske Čitalnice, prve hrvatske ustanove te vrste u Istri. Ča-čitalnicu te su 2016. godine potaknule tri učiteljice, Dragica Stanić, Karmen Šimetić i Dubravka Uroda. Ovom prigodom, u Novom Vinodolskom, kroz program je vodio Nino Bijelac, a u glazbenom dijelu nastupili su Duško i Silvana Jeličić te Edi Lazarić, aktualni postav »Bonace«.


Natjecanje što je susretu dalo dodatnu vrijednost rezultiralo je s nekoliko zanimljivih nagrada i pohvala. Nagradu za izgovor dobio je Marino Turčić, za doprinos čakavskom izričaju Ivan Rudanović, a za dojam u nastupu Marko Žele. Nisu samo muški sudionici bili u prvom planu. Dapače, nagradu za najbolji sveukupni dojam zavrijedila je svojim nastupom Gordana Kovačević.


Kolikogod su okupljanja ovakve vrste u posljednje vrijeme pod posebnom lupom, a još više oprezom, ovaj susret dijalektalnih pjesnika i prozaista u Novom Vinodolskom pokazao je da su ovakvi događaji mogući, a uz protuepidemijske mjere – uz potporu stiha, proze i glazbe – mogu biti mnogo jači od straha od virusa.