Otvaranje večeras

Ljetni karneval u Novom se vraća u velikom stilu, donosimo detalje

Ante Peričić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Danas i sutra održava se jedno od omiljenih ljetnih događanjaNakon pandemijske pauze, u Novi Vinodolski vraća se jedno od omiljenih novljanskih ljetnih događanja – Ljetni karneval.


Novi, kao grad koji živi za mesopust i maškare, još od prvog vikenda u srpnju 1993. godine svoja gradska vrata otvara maškarama i privremeno prepušta vlast Ljetnom karnevalu.


Već tradicionalno, tih dana nema mjesta za ozbiljna lica i natmurene poglede, već se osmijeh, poput zaraze, širi cijelim gradom.
– Otvaranje karnevala počinje prvi petak u srpnju Dječjim karnevalom, tj. dječjom maškaranom povorkom koja svake godine izmami osmijehe na dječja lica jer naši mali sugrađani napokon mogu biti junaci iz svoje mašte.


Znaju da ih, nakon vesele maškarane povorke, očekuje druženje uz glazbu i animacijske programe – kazuje nam direktorica Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog Tena Peričić, upozoravajući nas da ni odrasli, u toj novljanskoj maškaranoj bajci, nisu zaboravljeni.


– U subotu kreće Velika maškarana povorka – ona u kojoj je sve dopušteno. Novim će tu noć vladati brojni gusari, vještice, Rimljani, izvanzemaljci i tako dalje, te će razni likovi iz svijeta mašte ispuniti centar našega grada.


Veseli što kreativnosti u izradi maski i alegorijskih kola nikada ne nedostaje jer baš svatko želi doma odnijeti titulu najbolje maske – nastavlja Tena Peričić.


Vedro raspoloženje, tumače iz TZ-a, ne prestaje ni nakon povorke jer slijedi zabava s glazbom duž cijelog centra grada.


Na Dječjoj se povorci, u petak s početkom u 19 sati, tako očekuje oko 450 sudionika, a za mališane će, osim povorke u centru grada, biti organizirano i bojenje i crtanje lica, maskota, žongler, modeliranje balona, vesele maskote i glazba, dok se na Velikoj povorci u subotu očekuje nešto manje od tisuću sudionika.


Za dobru glazbenu atmosferu bit će zadužene grupe Trend i Insula, a povorka će krenuti u 20 sati. Voditelj karnevala je Davor Jurkotić, a osim maškaranih grupa, povorku će svojim prisustvom upotpuniti meštar Sandi Pribanić i prva pratilja kraljice Riječkog karnevala Sanja Pešćica.


Ove će godine biti nagrađena i najbolja maska ljetnog karnevala te će maškarana grupa s najboljom maskom prema mišljenju maškaranog žirija osvojiti degustaciju i obilazak vinarije Pavlomir.


– S maskom ili bez nje, doživite Ljetni karneval, ponesite domovima uspomene zabilježene kamerama i fotoaparatima. Napustite svoje brige i podsjetite se kako je život lijep.


Budite dio naše šarene i vesele ljetne priče! Vidimo se na Međunarodnom ljetnom karnevalu 1. i 2. srpnja – poziva direktorica novljanskog TZ-a Tena Peričić.