Miroslav Šutej

Izložba “Šutejevi prostori igre” se otvara u Gradskoj galeriji Crikvenica

Robert Šimonović

Mobilne grafike i objekti bit će izloženi u Gradskoj galeriji Crikvenica.Izložba »Šutejevi prostori igre (mobilne grafike i objekti, 1966. – 1971.)«, autora Miroslava Šuteja, danas će biti otvorena u Gradskoj galeriji Crikvenica, s početkom u 21 sat.


Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Branka Arh, a moći će se razgledati sve do 30. srpnja, i to svakoga dana od 10 do 13 i od 18 do 22 sata.


U uvodnoj najavi otvorenja izložbe Branka Arh piše: »Ulazimo u žive, dinamične i otvorene umjetničke modifikacije Miroslava Šuteja, u djelo umjetnika s posve novom dimenzijom poniranja u zbilju i s novim poetskim vrijednostima.
I zastajemo iznenađeni izričajnim mijenama i preobrazbama, neprestanim otvaranjem prostora igre, lepršavog i razigranog trenutka u kojemu je umjetnost doživljavao kao igru.


Sve je igra, igra je sve, tvrdio je. Nije li baš taj poetizirani ludizam oslobodio njegovu imaginaciju i prožeo njegovu kreativnost radošću i životom?…«


Miroslav Šutej bio je poznati hrvatski slikar i grafičar (Duga Resa, 29. travnja 1936. – Krapinske Toplice, 13. svibnja 2005.). Nakon Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao je 1961. godine.


Bio je redoviti član HAZU-a od 1997. godine. Samostalno je izlagao od 1962. godine. Priredio je više od 150 samostalnih izložbi, sudjelovao na više od 900 izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.


Za svoj je rad primio šezdesetak nagrada. Autor je Kviska za popularni TV kviz s početka sedamdesetih.


Oblikovao je grb i zastavu Republike Hrvatske, grb i zastavu predsjednika Republike Hrvatske te novčanice hrvatske kune (uz Šimuna Šuteja i Vilka Žiljka).