Rukavina vs. Kružić

HDZ-ovoj koaliciji za većinu u Crikvenici nedostaju dva, a SDP-ovoj koaliciji tri glasa

Robert Šimonović

Damir Rukavina u lovu na četvrti mandat mora ići u drugi krug / Foto V. KARUZA

Damir Rukavina u lovu na četvrti mandat mora ići u drugi krug / Foto V. KARUZA

Za sastavljanje vladajuće većine HDZ-ovoj koaliciji nedostaje podrška dvaju vijećničkih mandata, a SDP-ovoj koaliciji podrška triju mandata. Vesna Car Samsa kaže da će svi kandidati njezine liste »Srcem za Crikvenicu«, koja ima dva mandata, demokratski odlučiti kome će se priklonitiCRIKVENICA  Vrlo neizvjesna politička utakmica za titulu gradonačelnika Grada Crikvenice očekuje se u drugom krugu lokalnih izbora u gradu na Dubračini, a jednako tako zanimljivo bit će vidjeti kako će se rasplesti situacija u Gradskom vijeću Grada Crikvenice, odnosno koja će od dviju koalicija s najvećim brojem vijećničkih mandata pridobiti potporu preostalih koalicijskih partnera za sastavljanje vladajuće većine.Što se tiče borbe za gradonačelničku poziciju, Crikveničanke i Crikveničani u drugi su krug odlučili poslati aktualnoga gradonačelnika Damira Rukavinu (HDZ) s potporom od 38,47% ili 1.773 glasa, dok je Mario Kružić (SDP) pridobio potporu 28,47% glasača, što iznosi 1.312 glasova. Od 11.681 registriranog birača svoje glasačko pravo iskoristilo je njih 4.597, što znači da je glasovanju pristupilo 39,35% svih registriranih birača.


PRVI KRUG


Damir Rukavina: – 1.773 glasa (38,47%)
Mario Kružić: – 1.312 glasova (28,47%)
Za razliku od 2017. godine, kada je Damir Rukavina pobjedu nad SDP-ovom kandidatkinjom Ani Car odnio u prvome krugu s 50,31% glasova, ovoga puta aktualni će gradonačelnik u lov po četvrti mandat morati krenuti u drugom krugu, i to ponovo protiv SDP-ovog kandidata, ovoga puta u liku Marija Kružića. Zanimljivo je i da je gradonačelnik Rukavina 2017. godine pobijedio u prvome krugu s 2.528 glasova, što je za 755 glasova više u odnosu na ovu godinu. S druge pak strane, tada je i izašlo i 428 birača više u odnosu na ovu godinu, a na listi za gradonačelnika Grada Crikvenice tada je bilo troje kandidata, dok se ove godine u političku utrku uključilo njih čak šestero.


 Mario Kružić nada se potpori kandidata koji su ispali / Foto SDP

Mario Kružić nada se potpori kandidata koji su ispali / Foto SDP


 


Vladajuća većina


Jednako tako neizvjesna situacija očekuje nas prilikom sastavljanja vladajuće većine u Gradskome vijeću Grada Crikvenice. Naime, koalicija HDZ-HSP-HSS-HSLS pridobila je podršku od 35,90% glasova, što joj je donijelo šest mandata u Gradskome vijeću. Koalicija SDP-PGS u Gradskome će vijeću imati pet mandata (potpora od 30,16%), dva mandata ostvarila je kandidacijska lista nezavisne Vesne Car Samsa (potpora od 12,91%), a po jedan mandat dobili su nezavisna Sonja Polonijo (7,11%) i Ivan Smojver iz Domovinskog pokreta (6,91%).
Za sastavljanje vladajuće većine HDZ-ovoj koaliciji nedostaje podrška dvaju vijećničkih mandata, a SDP-ovoj koaliciji podrška triju mandata. Kako stvari stoje, od presudne važnosti za sastavljanje vladajuće većine u Gradskom vijeću Grada Crikvenice bit će odluka kandidacijske liste »Srcem za Crikvenicu« nezavisne Vesne Car Samsa o tome kojoj će se strani prikloniti. Vesna Car Samsa otkrila nam je da će odluku objaviti onda kada se svi kandidati njezine liste sastanu te demokratski odluče kome će se prikloniti.
– Želim prije svega iskoristiti ovu priliku da zahvalim svim biračima na ukazanom povjerenju, ali i da čestitam ostalim protukandidatima. Naša je lista nova na crikveničkoj političkoj sceni, stoga smatram da smo odlično startali i ostvarili pozitivan rezultat. Za sada je još preuranjeno govoriti o tome s kime ćemo koalirati, trebamo prvo sjesti, dobro razmisliti, i u konačnici donijeti pametnu odluku – rekla je Vesna Car Samsa.


GRADSKO VIJEĆE


HDZ-HSP-HSS-HSLS 6 mandata
SDP-PGS 5 mandata
Vesna Car Samsa 2 mandata
Sonja Polonijo 1 mandat
Domovinski pokret 1 mandat

 


Birači će odlučiti


Ako je suditi prema riječima Ivana Smojvera, Domovinski pokret neće se prikloniti niti HDZ-ovoj, niti SDP-ovoj koaliciji u Gradskome vijeću.
– Na našim je biračima da sami odluče kome će dati svoj glas u drugome krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Grada Crikvenice, a ja ne bih htio sugerirati nekog od kandidata. Što se tiče situacije u Gradskome vijeću, kako sada stvari stoje, izvjesno je da ću ostati neovisan i zastupati interese one grupacije birača koji su meni dali glas jer da su htjeli nekog drugog izabrati, onda bi to sigurno i učinili. Ostat ću vjerodostojan idejama i mišljenju naših birača koji žele promjene u našem gradu, stoga neću koalirati niti s jednom stranom – poručio je Smojver.
Nezavisna Sonja Polonijo nije htjela otkriti kome će dati podršku, već je kao i Vesna Car Samsa rekla da će odluku o tome demokratski donijeti svi kandidati s njezine liste.
– Naš mandat sigurno nije presudan za sastavljanje vladajuće većine, a odluku ćemo kolektivno donijeti kao lista onda kada se budemo sastali – rekla je Sonja Polonijo.
Gradsko vijeće je ostalo bez zastupnika HNS-a i Živog zida koji su se ondje nalazili prije četiri godine, a valja napomenuti i da je broj vijećnika promjenom izbornog zakona s dosadašnjih 17, smanjen na 15 zastupničkih mjesta.