Odluka u korist demografske obnove

Grad Crikvenica: Trudnicama pomoć od 1.500 kn

Robert Šimonović

Unatoč svim demografskim mjerama, Crikvenica ne stoji demografski dobro / Foto V. KARUZA

Unatoč svim demografskim mjerama, Crikvenica ne stoji demografski dobro / Foto V. KARUZA

Ovom odlukom, ali i nizom drugih, Grad Crikvenica želi poticati pronatalitetnu politiku na području svojega djelokruga – istaknula je zamjenica crikveničkoga gradonačelnika Silvija CrnićCRIKVENICA – Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Crikvenice posebno je bila istaknuta posljednja točka dnevnog reda, a koja se odnosi na usvajanje inicijative vijećnika Borisa Borasa i nezavisnog vijećnika Mate Gavrana. Naime, na inicijativu tih vijećnika, usvojena je odluka prema kojoj crikveničke trudnice ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.500 kuna, a tu spadaju sve trudnice od 13. tjedna trudnoće, nadalje.


Vijećnik Gavran istaknuo je da je ova odluka doprinos Međunarodnom danu žena, a na sjednici je konstatirano da ovakva mjera postoji još jedino u Valpovu, stoga su vijećnici jednoglasno prihvatili i pozdravili ovakvu odluku.– Ovom odlukom, ali i nizom drugih, Grad Crikvenica želi poticati pronatalitetnu politiku na području svojega djelokruga. Naše potpore za najmlađe su izrazito velike, u samom vrhu smo u Hrvatskoj po tom pitanju. Za prvo dijete izdvajamo 3.000, za drugo 7.000, a treće 30.000 kuna potpore, s time da našim sugrađanima osiguravamo i besplatan vrtić, besplatne udžbenike i čitav niz drugih beneficija. Time jasno želimo dati do znanja svim našim građanima našu podršku u njihovoj odluci da povećaju svoju obitelj – istaknula je zamjenica crikveničkoga gradonačelnika Silvija Crnić.

Ipak, unatoč svim demografskim mjerama, Crikvenica ne stoji demografski dobro, istaknuli su nezavisna vijećnica Sonja Polonijo i vijećnik SDP-a Mario Kružić. Kružić je stoga rekao da bi zajednički cilj svih vijećnika, neovisno o političkoj pripadnosti i uvjerenjima, morao biti što ustrajnije raditi po tom pitanju. Sonja Polonijo iznijela je podatke prema kojima je 52 posto Crikveničana starijih od 15 godina ekonomski neaktivno, dok je skoro trećina stanovnika starija od 60 godina. Velik broj Crikveničana također svakodnevno putuje na posao izvan Crikvenice.


– Privredi treba dati da prodiše tako što je potrebno raditi na smanjivanju brojnih davanja, a ljudima treba omogućiti rad – zaključila je Sonja Polonijo.