Bogat vikend

Crikvenicu i okolicu za vikend čeka mnoštvo događanja – od Festivala jagoda do Dana lovora

Robert Šimonović

Selce će danas i sutra od 10 sati biti u znaku jagoda, a danas od 13 sati ugostit će Regatu drvenih barak. Sutra se u akvatoriju Jadranova održava natjecanje koje je kombinacija trčanja i veslanjaCRIKVENICA – Dani lovora održat će se ovog vikenda u Crikvenici, a počet će ove subote otvorenjem izložbe Foto kluba Crikvenica na Trgu Stjepana Radića pod nazivom »Lovor svuda oko nas«. Početak je u 17 sati, a svi okupljeni moći će uživati u glazbenom nastupu Nevena Barca. Od 19 sati svi zainteresirani mogu sudjelovati i na besplatnoj instruktivnoj radionici izrade ulja i macerata od lovora, koja će se održati u dvorani Zora u Gradskoj vijećnici. U nedjelju od 9 do 12 sati na rasporedu je branje ljekovitog bilja u zaobalju, uz stručno vodstvo. Okupljanje je u 9 sati kod Spara u Crikvenici. U 17 sati slijedi svjesno hodanje Mediteranskim labirintom ljubavi, a od 18 sati zvučna kupka na istoj lokaciji. U obilježavanje Dana lovora uključili su se i ugostiteljski objekti – restorani Sabbia, Domino, Faro i Dida te konoba Maslina, koji će tijekom vikenda na svom meniju imati jela s lovorom.


Sve od jagoda


Vikend u Selcu proteći će u znaku 14. Festivala jagoda. Kako ističu iz Turističke zajednice grada Crikvenice, festival je to koji budi sva osjetila. Dvodnevna manifestacija, osmišljena da privuče sve generacije, zadovoljit će najzahtjevnija nepca, okusne pupoljke i glazbene kriterije – sve to na trgu uz samo more. Program Festivala danas i sutra počinje u 10 sati prodajnom izložbom jagoda, slastica, proizvoda od jagoda i suvenira te dječjim programom. U duhu ovogodišnjeg Eurosonga učenici OŠ Zvonka Cara – Područna škola Selce, rasplesat će posjetitelje poznatom melodijom »Rim Tim Tagi Dim«. Posjetitelje očekuju i razna kreativna i ukusna pića od jagode. Bola od jagoda s acetom balsamicom i crnim paprom, strawberry gin tonic, rakija od jagoda, lokalna vina…, samo su dio ponude. Sve će biti popraćeno glazbeno-zabavnim programom za djecu i odrasle, a posebno veseli činjenica da će večeras od 20 sati sve prisutne rasplesati i raspjevati popularna Zsa Zsa. Nastupit će i Mažoretkinje Selce, zbor KUD-a Neven, VIS Bonaca, glazbeni sastav Skala, Trio Crikvenica i DJ Stiv. Organizator Festivala jagoda je Turistička zajednica grada Crikvenice, suorganizator Udruga proizvođača jagoda Jagodni prsten, a pokrovitelji Grad Crikvenica i Županijska lučka uprava Crikvenica.


Tradicijske barke


Novost u Selcu je Regata drvenih barak koja kreće iz selačkog akvatorija u subotu u 13 sati. Pravo nastupa na regati imaju sve tradicijske drvene barke kao što su guc, pasara, leut, gajeta, batana, kao i ostale barke na jedra. S druge strane, u jakovarskom akvatoriju će se u nedjelju održati Coastal Beach Sprint – vrsta veslanja, ali ne onakvog kakvo svi poznaju. Riječ je o kombinaciji trčanja, utrkivanja, navigacije (često na valovima) i snage na terenu. Sprint veslanje počinje trčanjem na plaži – veslač trči od startne linije sa svoje desne strane i skače u svoj čamac te nastavlja s veslačkom utrkom u jednom od dva različita stila – Time trial i izbacivanje. Sposobnost prilagodbe promjenjivim uvjetima natjecanja testira se zajedno s fizičkim sposobnostima, a sve je gotovo za nekoliko minuta. Budući da je Coastal beach sprint dodan u program Olimpijskih igara 2028. godine u Los Angelesu, sada je vrijeme za brojne potencijalne natjecatelje da se uključe, prilagode i napreduju u novoj vrsti veslanja. Natjecanje u Jadranovu održava se u organizaciji Veslačkog kluba Jadran Rijeka te Veslačkog kluba Glagoljaš iz Omišlja, uz podršku TZG-a Crikvenice. Na natjecanju će nastupiti brojni veslači i veslačice iz Hrvatske i inozemstva. Natjecanje Coastal beach sprint Jadranovo 2024. nosi naziv Memorijal »Andrej Smilović« u čast nedavno preminulom bivšem predsjedniku Veslačkog kluba Jadran Rijeka i jednom od pokretača, vrhunskom veslaču i istinskom zaljubljeniku u ovaj sport.


Folklor i biciklizam
Međunarodni Festival folklora u organizaciji KUD-a Vedri osmijeh iz Zagreba održat će se od danas do ponedjeljka u centru Crikvenice, s početkom u 19 sati. Druga po redu Proljetna biciklijada Rivijerom Crikvenica održat će se u organizaciji BK-a Crikvenica. Start će biti u nedjelju od 10 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Šetnicom uz Dubračinu vozit će se do Tribaljskog jezera gdje će biti okrepa. Biciklijada nije zahtjevna za sudionike, prilagođena je i najmlađim uzrastima, a glavni cilj je popularizacija biciklizma na crikveničkoj rivijeri te zdravog života općenito. Kotizacije nema, pretprijave nisu obvezne, ali su poželjne i šalju se na klupski mail: [email protected].