Uspjeh

Crikveničanka Ana Miculinić četvrta na državnom natjecanju u debati na njemačkom

P. N.

Riječ je o međunarodnom natjecanju »Mladi debatiraju« koje je prvi put organizirano u Hrvatskoj, a osim Ane Miculinić, sudjelovala je još jedna učenica Srednje škole Dr. Antuna Barca, Marija Pađen. Mentorica crikveničkim učenicama bila je profesorica Viliana MalnarUčenice Srednje škole Dr. Antuna Barca iz Crikvenice, Ana Miculinić (2. g) i Marija Pađen (2. a), sudjelovale su tijekom prošlog tjedna na državnom natjecanju »Jugend debattiert international – Kroatien«. Riječ je o međunarodnom natjecanju »Mladi debatiraju« (projekt Jugend debattiert international – JDI) koje se prvi put organizira u Hrvatskoj. Ove je godine u projektu sudjelovalo oko 3.500 učenika iz 200 škola i 14 zemalja.


Prvog dana natjecanja učenice su sudjelovale u polufinalu, u kojem je bilo ukupno 12 učenika, a za finale se izborila Ana Miculinić, koja je s još troje učenika drugog dana natjecanja debatirala na temu »Treba li zabraniti kratke letove do 100 km zrakoplovima koji polijeću i slijeću u Hrvatskoj?« te na koncu osvojila četvrto mjesto u državi. U finalu su osim crikveničke srednje škole sudjelovale i I. gimnazija iz Varaždina (dvije učenice) te Elektrostrojarska škola iz Varaždina. U debati su imali 24 minute vremena za iznošenje i argumentiranu obranu svojega stava. Natjecanje je održano u obliku videokonferencije.


Foto Viliana Malnar


U projektu »Jugend debattiert international« inače sudjeluje 12 europskih zemalja u kojima se njemački jezik uči kao strani jezik, a ove godine u projekt su ušle Hrvatska i Rumunjska. Cilj je projekta jačanje znanja njemačkog jezika, poticanje kritičkog mišljenja i oblikovanje argumentiranih stavova, poticanje analitičkog mišljenja, razumijevanje strukture argumentiranja, dokazivanja, potkrepljivanja i pobijanja argumenata te njihovu primjenu u praksi, jačanje komunikacijske vještine (aktivno slušanje i aktivno govorništvo), organizacijske vještine (pravilno i precizno artikuliranje govora i vođenja bilješki) i prezentacijske vještine (umijeće javnog nastupa, samopouzdanje).
Priprema za natjecanje u debati izvodila se unutar nastave za Njemačku jezičnu diplomu, a mentorica crikveničkim učenicama bila je profesorica Viliana Malnar.