Hrvatski dan u Erdu

Crikvenica se predstavila kod mađarskih susjeda

Franjo Deranja

Predstavili su se KUD Neven iz Selca s mješovitim pjevačkim zborom, koji je izveo tradicionalno »mlaćenje slame« i predstavio selačke običaje u narodnim nošnjama, te Limena glazba SelceCRIKVENICA – U organizaciji Hrvatske manjinske samouprave Grada Erda (Andzabeg), održana je tradicionalna manifestacija »Hrvatski dan u Mađarskoj«. Na inicijativu Ivice Jeličića, dugogodišnjeg prijatelja grada Erda, prvi put su se u Erdu predstavili članovi KUD-a Neven iz Selca s mješovitim pjevačkim zborom, pod ravnanjem prof. Tatjane Veljanovske, i Limenom glazbom Selce, pod ravnanjem Eneja Antića. Etno sekcija KUD-a Neven izvela je tradicionalno »mlaćenje slame« i predstavila selačke običaje u narodnim nošnjama. Prijateljstvo KUD-a Neven i Hrvata iz Erda, koji sebe nazivaju Racima, traje već niz godina te su Raci stalni posjetitelji manifestacije (Sr)etno Selce, svakog ljeta, tijekom srpnja.


Osim što se sviralo i pjevalo, u Erdu je postavljena izložba KUD-a Neven koji je ove godine proslavio 110 godina djelovanja. Prije početka programa u službenom dijelu posjeta crikveničku delegaciju primio je gradonačelnik Erda László Csözik. Delegaciju Grada Crikvenice predvodila je predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, a činili su je i članovi Odbora za međunarodnu suradnju Dina Domijan i Vedran Antić te predstavnica Turističke zajednice grada Crikvenice Gordana Jelenović. Gradonačelnik grada-domaćina izrazio je želju za produbljivanjem suradnje dvaju gradova, posebno u području kulture i sporta. Sastanku je nazočio i predstavnik hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj Antal Anzunovits, a na manifestaciji je prisustvovao i saborski zastupnik u mađarskom parlamentu Andras Aradszki te veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić. Turistička zajednica grada Crikvenice je u dogovoru s predstavništvom HTZ-a u Budimpešti dogovorilo promociju turističke ponude Rivijere Crikvenica, uz podršku KUD-a Neven i Limene glazbe Selce koji su pripremili program za sve posjetitelje.


Za promociju Crikvenice kao turističke destinacije pobrinule su se predstavnice Turističke zajednice grada Crikvenice i u samom Erdu tijekom manifestacije »Hrvatski dan u Mađarskoj«, a uz promotivne materijale posjetiteljima ponuđena je mogućnost degustacije autohtonih slastica i pića Selca i okolice. Putovanje je realizirano na poziv Hrvata iz Erda, koji su bili odlični domaćini, a financijski su pomogli Grad Crikvenica i Turistička zajednica grada Crikvenice te mnogi sponzori, uglavnom iz Selca.