Nesavjesni građani

Crikvenica će problem divljih deponija pokušati riješiti – kamerama

Robert Šimonović

Foto Grad Crikvenica

Foto Grad CrikvenicaCRIKVENICA – Iz Grada Crikvenice javljaju da su, u suradnji s komunalnim poduzećem Eko Murvica, poduzeli konkretne korake u smjeru čišćenja Crikvenice od divljih deponija.


Tako je postavljeno 14 kamera na lokacijama koje su građani samovoljno pretvorili u divlja odlagališta otpada, a paralelno je na 14 divljih deponija očišćeno i odvezeno 80 tona otpada. Sanacija divljih odlagališta izvršena je u suradnji s Hrvatskim šumama, a na čijem se području nalazio veliki dio otpada. Kako javljaju iz Grada, zahvaljujući kamerama do sada je »dolijalo« devetero nesavjesnih građana.


– Postupak prema prekršiteljima je prilično jednostavan. Kamera otkrije nesavjesne građane, nakon čega se policiji šalje dopis s fotografijama. Policija dostavlja podatke o počinitelju, a komunalni redar sastavlja zapisnik i izdaje rješenje o obvezi uklanjanja otpada. Ako prekršitelj ukloni otpad, ne izriče se kazna.


Franko Gržetić i Ivona Matošić Gašparović / Foto: Grad Crikvenica
Ukoliko se ogluši, izriče se kazna, a otpad uklanja na teret počinitelja – pojašnjavaju iz Grada.


Kazne za pravne osobe kreću se od 20 do 200 tisuća kuna, za odgovorne osobe, obrtnike i fizičke osobe od 10 do 100 tisuća kuna. Također, iz Grada napominju i da će se broj kamera povećavati prema potrebi, a sve kako bi se spriječilo nelegalno odlaganje otpada i zaustavilo nesavjesne građane.


– Namjera nije naplaćivanje kazni, nego isključivo upozorenje počiniteljima, stoga je prva mjera izricanje rješenja o uklanjanju otpada, a tek onda, po neizvršenju, slijedi novčana kazna – ističu u Gradu Crikvenici.