Jedra Vinodola

Čarobno iskustvo jedrenja s pogledom na Novi Vinodolski

Ante Peričić

Ante Peričić

Ante Peričić

Sto i deset mjesta na pet jedrilica razgrabljeno je u nekoliko dana, a u avanturu su se, uz domaće, uputili i gosti iz Francuske, Njemačke, Latvije i SlovenijeNOVI VINODOLSKI – Pet je jedrilica i ove godine turiste željne avanture povelo na more, na uživanje u čarima vjetra pod jedrima, a sve s pogledom na Novi Vinodolski.


Jedra Vinodola, jedno od omiljenih novljanskih ljetnih događanja, ove su se godine održala u novljanskoj luci. Sto i deset mjesta razgrabljeno je u svega nekoliko dana, a ovo hvalevrijedno događanje organizirano je pod palicom Jedriličarskog kluba YC Burin i Grada Novog Vinodolskog te pod pokroviteljstvom Marine Novi i Smart Sail Eco Chartera.Jedrenje pa ručak
– Nakon što smo prošle godine bili spriječeni organizirati Jedra Vinodola, ove nas je godine na organizaciju, prije svega, ponukala velika zainteresiranost naših gostiju, ali i domaćih. Prijave su stizale i prije no što smo uopće objavili termin, što znači da radimo dobar posao, da je ovaj program prepoznat kao zanimljiv i kvalitetan, što nas izuzetno veseli, istaknula je koordinatorica manifestacije Sandra Ristić, ispraćajući prvu turu gostiju na pet jedrilica u 10 sati. Neke ekipe, i to ne samo iz Hrvatske, sudjeluju od početka – već šestu godinu.


 


Ante Peričić


Foto: A. PE


– Da možemo, išle bismo svakog tjedna, kažu Novljanke Martina i Ana te Zagrepčanka Maja koje Jedra Vinodola ne propuštaju od 2016. godine, kada su se održala prvi put.


Manifestacija je koncipirana tako da gosti, uz iskusne jedriličare, sat vremena provedu jedreći, a potom ih čeka ukusni ručak – svježi klenovarski inćuni koje pripremaju novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković i njegov brat Žarko te žmul vina.


Doživljaj za gostePored naših ljudi, na ovu su se avanturu uputili i Francuzi, Nijemci, Latvijci i Slovenci.


Veronika Lass i Lion Heil, Nijemci u ranim dvadesetima, svoj su devetodnevni odmor započeli upravo jedreći. Za Jedra Vinodola čuli su od svojih iznajmljivača i organizatori su ih, unatoč gužvi, uspjeli ugurati na jednu od jedrilica.


– Prvi put jedrimo i iskustvo je fantastično. Ono što smo, iskreno, očekivali jest da će biti malo više adrenalina, ali su nam jedriličari objasnili kako danas vjetar nije bio na našoj strani. Super je što su svi tako otvoreni i dragi. Pola smo sata samo uživali skačući u duboko more. Čarobno iskustvo, a i riba je ukusna, podijelili su svoja iskustva Veronika i Lion.


Vlasnici jedrilica Branko Blažević, Drago Bugarin, Miljenko Žanić, Igor Matošić i Bernd poveli su turiste i domaće tako u još jedno nezaboravno putovanje novljanskim akvatorijem uz obećanje kako će se jedriti i dogodine – nadajmo se i više puta, u »starom normalnom«.