Tijekom ljeta upisana 52 nova člana

Broj članova u Gradskoj knjižnici Crikvenica raste, čak i ljeti: U gradu na Dubračini još se uvijek puno čita

Robert Šimonović

Pokušavamo privući srednjoškolce - Irena Krmpotić /Foto Marko Gracin

Pokušavamo privući srednjoškolce - Irena Krmpotić /Foto Marko Gracin

U kolovozu je bilo 1.265 članova, a u ljetnom razdoblju upisali smo 52 nova člana, što je jako dobra brojka za taj period – govori ravnateljica Knjižnice Irena Krmpotić 


 


CRIKVENICA – U vremenu blještavih cirkusanata, čeličnih felgi i plastičnih grudi, u kojem se uspjeh mjeri brojem lajkova, a sreća brojem kupljenih, potkupljenih, nepotrebnih, nemoralnih i bezvrijednih stvari i ljudi, kad zadovoljstvo predstavljaju kratkotrajni i prolazni tjelesni užici, instant sadržaji i rješenja, teze poput »koliko znaš toliko i vrijediš« ili »znanje je moć« izgledaju, u najmanju ruku, ispuhano, prazno, smiješno, posprdno… Tako danas čitanje naprosto nije »in« ili »sexy«, a bildanje duše i mozga nadjačalo je bildanje ega i tijela. Ipak, dok mnogi spavaju, neki su budni, sami sa svemirom na »ti«. Potvrđuje nam to i ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić koja kaže da se u gradu na Dubračini još uvijek čita. A što se to točno čita i koliko, tko čita i zašto posjećuje knjižnicu, koje aktivnosti su aktualne, saznajemo od Irene Krmpotić.


Top lista naslova kod odraslih 


1. Knjižnica na obali mora, Roisin Meaney
2. Afera, Lee Child
3. Korzet, Laura Purcell
4. Posljednji ples leptira, Kristin Hannah
5. Lekcije iz kemije, Bonnie Garnus
6. Lovkinja, Kate Quinn
7. Ljubav(i) mog života, Taylor Jenkins Reid

Muška populacija


Kako kaže ravnateljica Knjižnice, dolaskom jeseni sve je veća potraga za lektirnim naslovima, a sve su češći i nestrpljivi upiti Bebuljaka i Čituljaka za vesele pričaonice pod nazivom Bebeteka. Dakle, puno čitaju Bebuljci (djeca do 3 godine), Čituljci (djeca do 6 godina) i osnovnoškolska djeca, ali još i više umirovljenici.


– U kolovozu je bilo 1.265 članova, dob članstva je od 1 do 93 godine, a najviše čitaju umirovljenici. U ljetnom razdoblju upisali smo 52 nova člana, što je jako dobra brojka za taj period, s obzirom na to da se tada ipak nešto manje čita – govori Irena Krmpotić te nam otkriva najčitatelje među djecom i odraslima.


Knjige u Gradskoj knjižnici privlače sve generacije / Foto Marko Gracin


– Naš najčitatelj među djecom je Pavle Bušetinčan, a riječ je o djetetu od tek tri godine! Pavle je član projekta Bebeteka koji potiče čitanje od najranije dobi, stoga je i ovo na neki način pokazatelj uspješnosti takvog projekta. Iako je tu riječ o slikovnicama, najvažnije je da roditelji dolaze s djecom u knjižnicu i od najranije dobi dijete navikavaju na knjige – kaže ravnateljica crikveničke knjižnice, dodavši da je Pavle u tek nekoliko mjeseci posudio 35 knjiga!


Najčitatelj među odraslima je 80-godišnji umirovljenik Franjo Vučajnik, koji je u nekoliko mjeseci pročitao 68 knjiga.


– Veseli nas da su naši najčitatelji upravo Pavle i Franjo jer to pokazuje tendenciju povećanja dolaska muške populacije u knjižnicu. To nas izrazito veseli jer su do sada najčitatelji bili ženskoga spola – kaže Irena Krmpotić.


Top lista dječjih naslova

 


1. Čovpas, Dav Pilkey
2. Gregov dnevnik, Jeff Kinney
3. Kronike Rowleya Jeffersona, Jeff Kinney
4. Loši momci, Aaron Blabey
5. Priče s plaže s Paulinom P., Sanja Polak

Zdravstveno popodne


Ono što zabrinjava je loš odaziv srednjoškolaca u knjižnicu, njihova neaktivnost i indiferentnost spram čitanja.


– To nas je ponukalo da aktivnije surađujemo s tom populacijom i pokušamo ih privući u knjižnicu programom »Zdravstveno popodne« – ističe Irena Krmpotić, pojasnivši da je glavni cilj projekta razvijanje kritičkog mišljenja i poticanje interesa za aktualne znanstvene, odnosno društveno-humanističke teme kod učenika, ali i šireg građanstva te njihovog poticanja na aktivno sudjelovanje u demokratskoj praksi rasprave o temama od javnog značaja te približavanje znanstvenih tema građanima.


Projekt »Zdravstveno popodne« nastao je u organizaciji Srednje škole Dr. Antuna Barca, a čije su voditeljice nastavnica Julija Perhat te psihologinja Jasna Borbelj Čeko te Gradske knjižnice Crikvenica.


– Učenici koji jesu ili će postati pokretačka snaga društva, zajedno sa širim građanstvom, ovim projektom bi imali priliku kroz moderirane paneldiskusije s uglednim pozvanim predavačima jednakopravno raspravljati o raznim aktualnim znanstvenim, odnosno društveno-političkim temama, a kojima bi se pristupilo iz prvenstveno znanstvene perspektive u ugodnoj i opuštenoj atmosferi crikveničke knjižnice te Srednje škole Dr. Antuna Barca, čime bi se potencijalno potaknulo učenike na sudjelovanje u ostalim knjižničnim aktivnostima, kao i izvannastavnim aktivnostima škole, a potencijalno bi knjižnicu, kao i školu približilo široj zajednici. Do sada smo ostvarili kontakt s potencijalnim predavačima iz područja psihologije (Jasminka Juretić), edukacije (Boris Jokić), ekonomije (Ana Marija Sikirić Simičić) te smo u kontaktu i s ostalima – govori ravnateljica Knjižnice.


Ljetno štivo


A što se to najviše čitalo ovoga ljeta?


– Publicistika se općenito slabo čita, a pogotovo ljeti. Može se reći da su najčitanije knjige iz spektra samopomoći, odnosno popularne psihologije, putopisi i biografije. Političke teme su se manje tražile. Također, bez iznenađenja, za bijeg od problema i opuštanje, i ovo ljetno štivo bili su ljubići i krimići – kaže Irena Krmpotić.


Antonia Orban jedna je od najaktivnijih čitateljica, tjedno pročita čak osam knjiga! / Foto Marko Gracin


A krimiće voli i Antonia Orban, koju smo za vrijeme našeg razgovora s ravnateljicom zatekli kako u knjižnici posuđuje »hrpu« knjiga. Kako saznajemo, Antonia je u Crikvenicu prije četiri godine doselila iz Zagreba, a ljubav prema čitanju prenijela je i na svojeg sina Adriana. Kaže da voli čitati sve knjige, najmanje drame, a najviše krimiće i trilere. Tjedno pročita, pazite sad, čak osam knjiga!


Ravnateljica kaže da klinci i klinceze puno čitaju stripove, a mnogo je djece svih dobi vrijeme provodilo u dječjem odjelu i odjelu za mlade listajući enciklopedije o moru i druga atraktivna izdanja iz dječje referentne zbirke. Po pitanju nadolazećih aktivnosti, tu su predstavljanje romana »Ispod debelog leda«, autora Milana Zagorca, zatim fotoizložba članova Fotokluba Crikvenica pod nazivom »4 godišnja doba u našem zavičaju«, nastavak projekta Bebeteka, ekopredavanja u suradnji s komunalnim poduzećem Eko-Murvica, predstavljanje dvaju romana Franje Deranje, a to su romansirana autobiografija »Rasadnik narcisa« i roman »Lucinih četrdeset iliti Dosje klaun/Bobo/ubojstvo«.


– U suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar Dječji tjedan otvorit ćemo velikom izložbom plakata »Animirane adaptacije književnih djela Walt Disney 1923. – 2023.«, a bogat program očekuje nas i za Mjesec hrvatske knjige, koji je na rasporedu od 15. listopada – najavljuje Irena Krmpotić.