Ipak kreće

Bribirska Parada jača od virusa: ‘Bolje da izgori selo nego običaji’

Franjo Deranja

Članovi Parade danas će u svojim odorama izaći u grad i triput obići gradsku bribirsku jezgru. Uobičajenih maškaranih večeri u Domu kulture subotom neće biti, a 16. veljače je čitanje osude mesopustuBRIBIR – Unatoč svim nedaćama i preprekama što su se ispriječile pred mnogo toga u ovom neobičnom vremenu, bribirska mesopusna Parada ipak će simbolično obilježiti današnji početak kalendara mesopusnih događaja 2021. godine. Članovi Parade u subotu će u svojim odorama izaći u grad i triput obići gradsku bribirsku jezgru.


Prema riječima predsjednika bribirske Udruge za mesopusne običaje Dina Strizića-Mera, sve će se odvijati prema epidemiološkim mjerama. To znači da će maske nositi svi osim puhača u puhačke instrumente.


Uobičajenih, a to znači tradicionalnih zabavnih, plesnih i maškaranih večeri u Domu kulture subotom neće biti, ali će trećeg četvrtka, 11. veljače, biti umiješen mesopust, čovjek od slame, i u mesopusnu subotu, 13. veljače, s njim će Parada izaći također triput oko grada. U utorak, 16. veljače, bit će pročitana osuda krivcu za sve nedaće tijekom godine, mesopustu, i to pred narodnom Bribira. Ako budu dopuštale vremenske prilike, šentencija će biti čitana na otvorenom, a ako bude loše vrijeme, čitanje osude mesopustu bit će prenošeno putem lokalnih elektroničkih medija.
Pepelnica je u srijedu, 17. veljače, a na taj dan tradicionalno se spaljuje čovjeka od slama, mesopusta, i to uvijek na istome mjestu, na predjelu Ćokovo, a na tome mjestu već desetljećima nalazi se i spomenik Mesopustu, sa stihovima bribirskog pjesnika Jože Ugrina: »Počivao tu na miru ko napredak u Bribiru«.


Može se reći da su mladi Bribirci odani svojim vjekovnim običajima te da su – kao što se vidi – jači i od opakog virusa koji utječe na našu izmijenjenu svakodnevicu, što bi u drugim prigodama rekli – bolje da selo izgori nego da se običaj ugasi!


Griški krabunosi danas idu na »otpirajuću rutu«


I Griški krabunosi danas će ususret mesopustu. Tradicionalni uvod u pusno doba, uz stroge epidemiološke mjere, ali i u čast tradiciji, što znači u svim tradicionalnim segmentima, no bez huke i uobičajene buke, Griški krabunosi će danas u 15 sati na svoju uobičajenu »otpirajuću rutu« – od stare pošte pa prema Gradini. Ča bi se reklo – kroz mesto, da se zna da je počel pust! (Sl. M.)