Brza veza sa svijetom

Nova snaga Jelenja: Besplatan internet u Martinovom selu, Dražicama, Podhumu i Podkilavcu

Helena Fogas

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

"Još jedan obećani projekt u programu Nova snaga Jelenja realizirali smo sredstvima Europske unije."JELENJE – Krajem srpnja na javnim površinama na području općine Jelenje omogućen je besplatan internet za sve mještane i goste. Kroz pristupne točke pokriven je tako kompletan centar Dražica, ali i ostale lokacije kao što su Gašparov mlin (Martinovo selo), dio Podhuma (kod rekreativnog parka, čitaonica) i dio Podkilavca (čitaonica).


Korisnik putem pametnog telefona, kada se nalazi na Trgu mlikarice, odabere WiFi mrežu pod nazivom WiFi4EU te potvrdi prijavu. Projekt je financirala Europska komisija u iznosu većim od 110 tisuća kuna. Brzina interneta svakako je prihvatljiva za svakodnevno korištenje, a radi se od 30 MB do 50 MB u sekundi.


– Još jedan obećani projekt u programu Nova snaga Jelenja realizirali smo sredstvima Europske unije. U centru Dražica najveći je protok ljudi stoga smo u potpunosti pokrili taj prostor besplatnim internetom, a također zahvatili smo i rekreativni park u Podhumu, gdje se okuplja dio mladeži, kao i dio Podkilavca, kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje dodajući kako je besplatni internet u centru mjesta danas i standard za razvoj turizma, a nekad je ta tehnologija bila rezervirana samo za velike gradove.
Što se razvoja interneta tiče i mogućnosti povećanja brzine u kućanstvima na redu je projekt izgradnje optičke mreže na kompletnom području. Projekt je u visokoj fazi realizacije i ako sve bude po planu iduće godine bi još jedan EU projekt trebao zaživjeti na našem području.