Papirologija se »razvukla«

Nespremni za sezonu: Ljeto “iznenadilo” poznata opatijska kupališta Lido i Angiolina

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Temperature su tijekom cijelog lipnja bile ekstremno visoke, što se nastavilo i u srpnju, no ugostiteljski objekt na Lidu je proradio tek u drugom dijelu lipnja, a Angiolina se i dalje preuređuje i »ušminkava« za otvorenje najavljeno za ovu subotuOPATIJA – U nekim vremenima koja su stariji zvali »zlatnim«, a mlađe osobe ih se možda ne sjećaju ili imaju viši prag tolerancije, ako 1. svibnja na svim kupalištima nije baš sve štimalo i bilo posloženo onako kako to grad s pet zvjezdica zaslužuje, odmah se nadležne »pralo« po medijima. Nije još internet postojao pa je najveća kazna bila moguća objava u novinama. I efekt je bilo moguće vidjeti po kratkom postupku na samom terenu – novinski napisi su, čak i kada su bili blagi i bez jačih prozivki, već i samom objavom fotografije doprinosili boljem uređenju grada i u konačnosti uspješnosti turističke sezone.


Danas, u vremenima poremećenog sustava vrijednosti, čak i kada kupališne zone krajem lipnja, pa čak i početkom srpnja još uvijek nisu spremne za prihvat kupača – bez obzira na objave na društvenim mrežama – moglo bi se reći – nikom ništa. U opatijskom slučaju, nedovoljna spremnost jednog od najpoznatijih kupališta u srcu turističkog mjesta, u prvi je plan došla nakon što je na njoj preminuo inozemni turist, a kupači su ostali šokirani zbog činjenice da spasilačka služba nije organizirana i ne postoji educirani spasioc. Do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći pokušali su ga oživljavati sami kupači te potom, s osjećajem krivnje zbog ishoda cijele situacije – skrenuli pažnju novinarima da je za Opatiju koja želi biti elitnija i skuplja destinacija, nedostatak ovakve najosnovnije usluge blago rečeno neprihvatljiv.


DJ iz Londona


Temperature su tijekom cijelog lipnja bile ekstremno visoke, što se nastavilo i u srpnju, no kupališta Lido i Angiolina koja su dobila novog vlasnika, nisu uspjela »uhvatiti korak s vremenom«. Odnosno, ugostiteljski objekt na Lidu je proradio tek u drugom dijelu lipnja, a Angiolina nije sve do danas te se i dalje preuređuje i »ušminkava« za otvorenje najavljeno za subotu, 9. srpnja navečer uz DJ Miss Candy iz Londona i goste iznenađenja.


Papirologija se »razvukla« i ušla u punu sezonu 


Svečano otvorenje preuređene Angioline bit će u subotu, 9. srpnja, navečer – potvrdili su nam iz vodstva dvaju poznatih kupališta, Lida i Angioline, koja su ušla u sastav Liburnia Riviera Hotela i sa zagrebačkim klubom Mint su u ovoj priči u partnerstvu. Kako saznajemo, novi je vlasnik zainteresiran da poslovanje ugostiteljskog dijela na obje »top lokacije« bude cjelogodišnje, a sadržaji što kvalitetniji, no uoči aktualne sezone nije bilo dovoljno vremena da bi se svaki detalj uspio posložiti. Naime, kada je o pomorskome dobru riječ, papirologija je zahtjevna i njezino rješavanje traje dugo pa se i u ovome slučaju »razvukla« i ušla u samu sezonu, objasnili su nadležni. Kada se u subotu otvori kupalište Angiolina, odmah za njom, u jutarnjim satima nedjelje, bit će i službeno otvorenje Lida koje od 21. lipnja prima kupače i radi kafić, no još se mnogi problemi poput dostupnosti različitih ugostiteljskih sadržaja ili pak naslaganog namještaja i raznih rekvizita na šetnici iznad kupališta Lido, pravog kaosa na šetnici, tek trebaju riješiti. Na kupalištu su nam pojasnili i da svakako planiraju angažirati spasioca i postaviti defibrilator, što je neophodno za dvije ovako velike kupališne zone koje nakon stagnacije opet žele postati reprezentativne.

Premda nisu sva kupališta u nadležnosti Grada Opatije, prvi čovjek grada je adresa na koju se uz ostale obraćaju i turisti kada nečim nisu zadovoljni. S posebnim akcentom na kupališta Lido i Angiolina, na koje je ove godine do sada bilo dosta primjedbi, zamolili smo opatijskog gradonačelnika za komentar i odgovore što poduzima Grad Opatija kako bi se stanje poboljšalo i spasio barem nastavak sezone u »vrućoj staroj dami«…


Redovno održavanje


– Zahvaljujem na Vašem upitu o ovako važnoj materiji kojoj sam se već kao gradonačelnik posvetio radi dodatnog vizualnog uređenja grada Opatije te radi pružanja što ugodnijeg boravka i ugostiteljske usluge našim gostima u predstojećoj turističkoj sezoni. Kupališta koja su u redovnom održavanju Grada Opatije su sva spremna za turističku sezonu te ih nastojimo držati na razini putem našeg redovnog održavanja pomorskog dobra. Ovaj Vaš upit odnosi se konkretno na koncesionirana kupališta, i to Lido i Angiolina, a koja nisu u nadležnosti Grada Opatije po pitanju redovnog održavanja, s obzirom na izdane koncesije. Kao što je poznato, činom izdavanja koncesije od strane Primorsko-goranske županije za održavanje tih kupališta obvezuje se samog koncesionara. No, unatoč činjenici da se radi o kupalištima koja su koncesionirana te nisu pod gradskom ingerencijom, naglašavam da sam se kao gradonačelnik zainteresiran za uređenost cijelog grada već i usmenim i pisanim putem obratio nositelju koncesije sa zamolbom da žurno predmetna kupališta privede svrsi za turističku sezonu. Nedugo nakon moje molbe kupalište Lido je otvoreno i spremno za primanje gostiju te kupača, a imam i usmeno obećanje da će u idućih nekoliko dana za goste i kupače biti spremno i otvoreno kupalište Angiolina. Kako sam i već ranije u odgovoru naveo, Grad Opatija nema ovlasti nad predmetnim kupalištima koja su u režimu koncesije organizirati spasioce, no s obzirom na očekivanu razinu uređenosti tih kupališta, smatram da bi bilo primjereno da na tim kupalištima postoje i spasioci koji bi mogli još dodatno podići razinu sigurnosti. Grad Opatija je spasioca organizirao na plaži Tomaševac kao dječjoj plaži radi pružanja veće razine sigurnosti djeci, iako je u nekoliko posljednjih godina radi nedostatka radne snage bilo jako izazovno nalaziti spasioce – naveo je u odgovoru na naš upit opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.