CRIKVENIČKA LJEPOTICA

Nerješiv problem: Gradsko kupalište u Crikvenici već je četiri godine bez koncesije

Robert Šimonović

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Županijska skupština je u svibnju 2020. dala koncesiju trgovačkom društvu Teta Filumena, na što su se žalili konkurenti, komunalno društvo Eko Murvica i hotelska tvrtka Jadran. Plaža je tako i dalje pod redovnim upravljanjem Grada Crikvenice.CRIKVENICA – Crikvenička Gradska plaža i ove je sezone, četvrtu godinu zaredom, ostala bez koncesionara. Podsjetimo, koncesija za gospodarsko korištenje Gradskog kupališta u Crikvenici istekla je još u rujnu 2017. godine. Važno je naglasiti da ovdje nije riječ o bilo kakvoj plaži, već se radi o vrlo značajnoj plaži koja je već desetljećima zaslužna za brendiranje Crikvenice kao top turističke destinacije za brojne domaće i strane goste. Plažu je još 1894. godine kao umjetnu pješčanu plažu formirala austrougarska vlast, stoga su njezina tradicija i vijek trajanja također vrlo znakoviti.


Upravni spor u tijeku


Na naš upit vezan uz koncesiju za korištenje Gradske plaže, resorna pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević, podsjetila je na činjenicu prema kojoj je prošle godine odlukom većine vijećnika Županijske skupštine, dvadesetogodišnju koncesiju nad crikveničkim gradskim kupalištem dobila tvrtka Teta Filumena iz Čavala, no odluka je zaustavljena žalbom koju je podnijela zajednica ponuditelja, a koju čine crikveničko komunalno društvo Eko Murvica i hotelska tvrtka Jadran. Podsjetimo, Eko Murvica i Jadran bili su tada jedini konkurenti Teti Filumeni, a žalili su se, između ostalog, na to da odluka Županijske skupštine nije sadržavala obrazloženje razloga koji su bili odlučujući pri ocjeni za odabir najpovoljnijeg ponuditelja, kao i da stručno povjerenstvo nije pravilno pregledalo odabranu ponudu, a pogotovo studiju gospodarske opravdanosti.


– U studenom 2019. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske bila je objavljena obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za Gradsko kupalište u Crikvenici. Na obavijest su pristigle dvije ponude. Županijska skupština je u svibnju 2020. godine donijela odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže, čime je za najpovoljnijeg ponuditelja odabrano trgovačko društvo Teta Filumena. Na donesenu odluku uslijedila je žalba, a potom je pokrenut i upravni spor koji je još u tijeku. Zbog navedenog ugovor o koncesiji još nije potpisan, a plaža je trenutno pod redovnim upravljanjem Grada Crikvenice. Gospodarske djelatnosti koje se ove sezone na njoj obavljaju, obavljaju se putem dodijeljenih koncesijskih odobrenja – stoji u priopćenju.


Redovno održavanje
Čelništvo Grada Crikvenice potvrdilo je priču oko koncesijskih odobrenja, a zanimalo nas je i što se učinilo po pitanju održavanja plaže i njezine pripreme za ljetnu sezonu.
– Pripremni radovi održavanja na Gradskoj plaži u Crikvenici su odrađeni. Obavljeni su radovi saniranja oštećenja na pješčanom dijelu plaže, koja su nastala u zimskom periodu, utjecajem vjetra, oborinskih voda, morskih struja i valova. Uklonjeno je veliko kamenje s plaže, drveća koja su se srušila nakon nevremena te je obavljena sanitarna sječa. Također, očišćen je pijesak od raznog otpada, a uređene su i očišćene pješačke staze unutar plaže, kao i zelene površine. Dijelovi plaže na kojima je nedostajalo pijeska sanirani su i nadomješteni morskim pijeskom s iste plaže. Cijela Gradska plaža detaljno je očišćena, orezane su biljke, pokošena je trava i raslinje, a čistoća se svakodnevno održava. Uređena su i dječja igrališta koja se svakodnevno održavaju i pregledavaju. Postavljene su posude za prikupljanje otpada, dostupne su posude za komunalni otpad, plastiku, papir/karton te se one prazne više puta dnevno. Plaža se održava redovito te se nakon lokalne erozije pijeska/tla, a koja je uzrokovana većom količinom padalina, sanira u najkraćem mogućem roku s ciljem da gosti nesmetano mogu koristiti cijeli prostor plaže. Svi pripremni radovi završeni su do početka turističke sezone – poručili su iz Grada Crikvenice.


Koncesijska odobrenja


Što se tiče koncesijskih odobrenja, izdana su ona za komercijalno-rekreacijske sadržaje, za iznajmljivanje sredstava te odobrenja vezana uz ugostiteljsku i trgovačku ponudu.


– Raspisivanje natječaja za koncesiju na Gradskoj plaži Crikvenica u nadležnosti je PGŽ-a. Kako natječaj nije bilo moguće provesti u razdoblju prije početka turističke sezone, Grad Crikvenica je zatražio od Županije da se za Gradsku plažu izdaju koncesijska odobrenja sukladno Uredbi o postupku davanja koncesijskih odobrenja, a za obavljanje pojedinih djelatnosti na plaži koje bi obogatile ponudu na njoj. Izdana su koncesijska odobrenja za komercijalno-rekreacijske sadržaje – suncobrane i ležaljke, akvapark, akvagan, zabavne igre, trampolin, igralište za odbojku i slično, zatim za iznajmljivanje sredstava – gliser sa sredstvima za vuču, te za ugostiteljstvo i trgovinu – nekoliko ugostiteljskih montažnih objekata s terasama, kioska za ambulantnu prodaju i štandova. Koncesijska odobrenja izdana su na rok do kraja ove godine i to prema više podnositelja zahtjeva – rekli su nam čelnici grada na Dubračini.