FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI

Natječaj za upis novog studija. Od listopada kreće prva generacija studenata kognitivnih znanosti

Ingrid Šestan Kučić

Profesori novoosnovane samostalne Katedre za kognitivne znanosti - Igor Bajšanski, Marko Jurjako, Ljerka Ostojić, Edward Legg, Valnea Žauhar, Mladenka Tkalčić i Petra Anić

Profesori novoosnovane samostalne Katedre za kognitivne znanosti - Igor Bajšanski, Marko Jurjako, Ljerka Ostojić, Edward Legg, Valnea Žauhar, Mladenka Tkalčić i Petra Anić

Rok za prijavu kandidata je petak 25. kolovoza, a radi se o interdisciplinarnom, znanstveno-istraživački orijentiranom studiju, kojemu je glavni fokus na samostalnom istraživačkom radu studenata kao svojevrsna priprema za nastavak akademske karijere ili istraživačke karijere u industrijiRIJEKA – Diplomski studij Masters in Cognitive Sciences: Cognition and the Mind novi je interdisciplinarni studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, koji s predavanjima za prvu generaciju kreće u listopadu ove godine, a trenutno je otvoren posljednji natječaj za upis. Rok za prijavu je 25. kolovoza, a radi se o interdisciplinarnom, znanstveno-istraživački orijentiranom studiju, kojemu je glavni fokus na samostalnom istraživačkom radu studenata kao svojevrsna priprema za nastavak akademske karijere ili istraživačke karijere u industriji.


Proučavanje uma


Kako pojašnjava voditeljica studija, doc. dr. Ljerka Ostojić, kognitivna znanost je interdisciplinarna znanost koja proučava um.


– Studiji kognitivnih znanosti, pogotovo oni na diplomskoj razini, često imaju neki svoj specifičan fokus, a naš je na integraciji filozofije i psihologije, a komplimentiraju ga druge discipline kognitivnih znanosti. Samo pokretanje studija je rezultat dugogodišnjeg napora i težnje nastavnika Odsjeka za psihologiju i filozofiju da se u dijelovima svoga nastavno-istraživačkog rada u kojima se preklapaju približe jedni drugima i ostvare interdisciplinarnu suradnju. Studij je primarno zamišljen kao svojevrsna priprema za daljnji nastavak akademske karijere, te omogućuje studentima temeljnu pripremu za upis doktorata u području kognitivne znanosti ili u jednoj od njenih subdisciplina, i unutar i izvan Hrvatske. Međutim, znanstveno-istraživački rad je i izvrsna priprema za rad u industriji jer on zahtijeva mnoštvo prenosivih vještina te pronalaženje solucija za probleme s kojima se mogu susresti. Većina naših vanjskih suradnika uspješno kombiniraju znanstvenu karijeru i rad u industriji ili barem njeguju užu suradnju s industrijom, pa imaju i vrlo konkretno iskustvo koje mogu podijeliti sa studentima. Što se tiče mogućih pozicija na kojima se kognitivni znanstvenici mogu zaposliti u industriji, one su raznovrsne i vjerojatno će se u sljedećih 10 godina i dalje širiti. Pogledamo li izvan Hrvatske, vidimo česta zaposlenja u javnom i privatnom sektoru: u podatkovnoj znanosti, consultingu, raznim područjima koja se bave automatizacijom i umjetnom inteligencijom i slično. Tržište rada unutar Hrvatske nalazi se na početku, ali kompanije koje rade na globalnom tržištu već znaju za sam kadar kognitivnih znanstvenika, pa smo tako i mi odmah ostvarili suradnju s Infobipom i Protech Automationom, objašnjava doc. dr. Ostojić.
Studij izvodi novoosnovana samostalna Katedra za kognitivne znanosti, koju za sada prvenstveno čine članovi Odsjeka za psihologiju, Odsjeka za filozofiju i Odsjeka za anglistiku. Riječ je o studiju koji potiče internacionalizaciju studentske populacije, ali i internacionalizaciju nastavno-znanstvene djelatnosti. Pošto se izvodi u cijelosti na engleskom jeziku, studij je otvoren studentima iz cijelog svijeta.


– U prva dva prijavna roka imali smo prijave iz dvanaest različitih država, što znači da smo uspjeli u naporima da studij već sada predstavimo stranim studentima. Imamo ove godine već i prijava studenata za upis na studij u listopadu 2024., a ovdje se radi većinom o studentima iz država koje nisu članice EU-a i studentima koji svoj akademski put planiraju puno unaprijed, pošto to za neke zahtjeva preseljenje na drugi kraj svijeta. Do sada upisani studenti završili su razne prijediplomske smjerove, od onih koji se tradicionalno ubrajaju pod kognitivne znanosti, kao na primjer filozofija, psihologija i lingvistika, do medicine, socijalne pedagogije, općih društvenih znanosti i ekonomije. Neki kandidati završili su ili završavaju i diplomski studij. Na studij primamo 20 studenata, a kvota je relativno mala kako bismo se što bolje mogli prilagoditi strukturi studentske grupe, njihovim interesima i već postojećim kompetencijama te njihovoj integraciji u znanstveno-istraživački rad. Iako smo u prva dva prijavna roka primili i dosta više prijava nego je naša kvota, mjesta za upis još ima. To je prvenstveno zato jer nam je važno da tijekom selekcijskog procesa potvrdimo »fit« između kandidata i našeg studija i između naših očekivanja i očekivanja studenata, objašnjava voditeljica studija.


Osigurane stipendije


Za studente su osigurane i stipendije koje su ove godine omogućile troje studenata upis na studij bez plaćanja školarine za obje godine studijskog programa. Članovi Katedre za kognitivne znanosti aktivno rade i na jačanju internacionalne suradnje u nastavi i znanosti, pa su stoga u izvedbi studijskog programa uz 19 predavača s Filozofskog fakulteta i vanjskih suradnika iz Hrvatske, uključeni i stalni vanjski suradnici i pozvani predavači s institucija u raznim državama, uključujući i partnerske institucije unutar međunarodnih mreža sveučilišta YUFE i YERUN. Također, studenti na drugoj godini, koja je cijela posvećena radu na diplomskom projektu, mogu i do četiri mjeseca provesti na nekoj drugoj instituciji, uključujući one izvan Hrvatske, obično kako bi radili na nekom aspektu svog diplomskog rada.


Proces selekcije za sve


Na studij se mogu prijaviti kandidati koji će do kraja rujna imati završen prijediplomski studij u bilo kojoj disciplini.


– Svi kandidati prolaze isti proces selekcije, bez obzira iz koje discipline dolaze: u prvom koraku kandidati preko e-maila šalju ispunjenu prijavu, dokumentaciju o prijediplomskom studiju, svoj životopis i ispunjeno strukturirano motivacijsko pismo, u kojemu odgovaraju na tri pitanja, jedno od kojih od njih traži da napišu kratki nacrt istraživanja na neku od tema unutar kognitivnih znanosti koja ih zanima. Uspješne kandidate nakon toga pozivamo na kratki online intervju od 20 minuta, tijekom kojeg raspravljaju s članovima selekcijskog odbora o nacrtu i drugim metodološkim pitanjima. Intervju je ujedno i evaluacija kompetencije engleskog jezika, objašnjava doc. dr. Ljerka Ostojić.