Stabla uspomena

Na Učki posađeno 3000 sadnica bukve: Jedna će rasti u spomen na legendarnog Orlanda

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

S obzirom na nedavni odlazak Orlanda Rivettija, predstavnici Nogometnog kluba Rijeka jednu su bukvu posadili u spomen na legendu riječkog sportskog novinarstvaUČKA – Na Učki je započela sadnja 3.000 stabala bukve. Akcija će trajati nekoliko dana, a bukve će saditi petnaestak ljudi. Akcija pošumljavanja Učke odvija se u sklopu projekta Stablo uspomena koju organizira Udruga Posmrtna pripomoć. Projekt je pokrenut prošle godine u suradnji s Hrvatskim šumama kada je posađeno 5.000 sadnica stabala bukve i hrasta na Medvednici, a ove godine pošumljavanje je nastavljeno na Učki.


– Mi sadimo memorijalna stabla, što se prvi put u Hrvatskoj dogodilo lani, a u spomen na naše preminule članove. To je trend koji u svijetu živi više od pedeset godina i primjerice Amerikanci su zahvaljujući takvom projektu sadnje memorijalnih stabala obnovili ogromne količine nacionalnih šuma pa se nadam da ćemo i mi s Hrvatskim šumama svakako doprinijeti obnovi šuma Lijepe Naše.
Sama sadnja stabla predstavlja jako lijepi memorijalni poklon i imamo unazad godinu dana pozitivne komentare obitelji, koje osim stabla dobiju i memorijalnu karticu na kojoj piše u čiju je čast stablo zasađeno i na kojoj lokaciji.


Bukva za Orlanda

Akciju pošumljavanja došli su podržati legenda Nogometnog kluba Rijeka Srećko Juričić i generalni direktor Kluba Luka Ivančić. Iako obučeni u odijelima uhvatili su se motike kako bi podržali, kako kažu, ovu hvalevrijednu akciju. Naveli su i kako se NK Rijeka i inače uključuje u ovakve i slične projekte. S obzirom na nedavni odlazak Orlanda Rivettija, predstavnici Nogometnog kluba Rijeka jednu su bukvu posadili u spomen na legendu riječkog sportskog novinarstva.Zbog velikog interesa javnosti – jer ovo mi sadimo isključivo za naše članove za koje je to u cijelosti besplatno – prošle smo godine zasadili i dodatnih 3.000 stabala na inicijativu privatnih osoba koji su sadnjom htjeli odati počast i sačuvati uspomenu na one kojih više nema. Oni su za simboličnu cijenu od 30 do 40 kuna dobili i stablo i memorijalnu karticu, rekla je Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena.


Radove sadnje i adekvatni sadni materijal isporučile su Hrvatske šume, a na južnim obroncima Učke sadio je i upravitelj Šumarije Opatija Krešimir Delić.


– Sadimo bukvu iz razloga što uslijed vremenskih nepogoda dolazi do izvala, sušenja… Naš je zadatak da takve površine što prije pošumimo sa sadnicama autohtonih vrsta, u ovom slučaju to su sadnice bukve sa sjemenskim materijalom koji je proizveden. U onom što priroda nije mogla sama popuniti, mi joj pomažemo i vraćamo te sjemenke u tlo iz kojeg su i ponikle, kazao je Delić, a na pitanje o općem stanju vegetacije na Učki rekao je kako stanje nikad nije onakvo kakvo bismo mi željeli, a to je da su sva stabla zdrava.


– Uvijek dolazi do sušenja jer je to dio nekakvog ciklusa i klimatskih promjena, međutim, generalno gledajući stanje nije loše – zaključio je upravitelj.


Jučer su sadili i znani, i neznani, a legendarni nogometaš Srećko Juričić prisjetio se pri sadnji kako mu motika nije strana jer je nekad pomagao noni i nonetu u Istri. Današnja akcija ga veseli jer se pošumljava Učka koja je ljudima prirasla srcu.


– Ovakvim akcijama mi u klubu pokazujemo da se brinemo o našem kraju, a tako zadobivamo i povjerenje novih navijača. HNK Rijeka je klub koji je blisko povezan s navijačima i stanovnicima Rijeke i okolice, poručio je Srećko Juričić.