Park prirode

Na Učki obilježen Dan planeta Zemlje i Dan ptica selica

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Park prirode Učka

Foto Park prirode Učka

Održan je edukativno-zabavni program.U Parku prirode Učka obilježen je Dan planeta Zemlje i Dan ptica selica. U edukativno-zabavnom programu sudjelovalo je stotinjak uzvanika, mahom učenici škola članica Mreže škola Parka prirode Učka, PŠ Lupoglav i PŠ Veprinac, s obiteljima, javili su iz PP-a Učka.
Prvi dio programa, posvećen Danu planeta Zemlje, obuhvatio je šetnju Land art stazom Stražica – Sapaćica, tijekom koje su prezentirane prirodne vrijednosti Ćićarije, suživot čovjeka i prirode te umjetnost u krajobrazu.


Drugi dio programa odvijao se u Centru za posjetitelje Poklon. Biologinja Parka prirode Učka Vesna Ahel održala je predavanje o bjeloglavim supovima »Posljednji letač s Kvarnera«, na kojem je nazočne upoznala s osnovnim značajkama ove vrste, njihovim ponašanjem i načinom života, čimbenicima koji ih ugrožavaju i zbog kojih je sve manji broj supova prisutan na ovom području, kao i s potencijalnim rješenjima i načinima da se taj broj poveća, a poseban naglasak u tom je kontekstu stavljen na hranilište za supove u Parku prirode Učka.


Nakon predavanja uslijedio je zabavni dio tijekom kojeg su djeca u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon igrala edukativne igre poput »Supe, ne ljuti se«, a organiziran je i kviz o supovima, kao i fotopoint »Raširi krila«.
Istovremeno, odrasli su se dodatno upoznali s prirodnom i kulturnom baštinom Parka prirode Učka i okolnog područja tijekom vođene ture kroz interpretacijski postav.