Pješčana manifestacija

Na Rajskoj plaži u Loparu otvoren 9. Festival skulptura u pijesku

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

U svega četiri dana, po ekstremnim uvjetima, iz pijeska Rajske plaže trebalo bi niknuti osam skulptura mitskih bića



Ljubitelji mora, pijeska i umjetnosti koji se ovih dana nalaze na otoku Rabu moći će uživati u kreativnim ishodima 9. izdanja Festivala skulptura u pijesku koji će se pod suncem Rajske plaže u Loparu odvijati do 14. kolovoza, kada je predviđeno svečano proglašenje pobjednika u kategoriji za najbolju skulpturu, ali i za najbolju fotografiju na temu pijeska.


Ovu sve poznatiju i izuzetno atraktivnu pješčanu manifestaciju vodi akademska kiparica Paula Banić koja je ove godine na Rab dovela izvrstan skulptorski tim, a među jedanaest kreativaca našao se i jedan od trenutno naših najtraženijih kipara u svijetu Nikola Vudrag, tu je i varaždinski akademski kipar prof. Alen Novoselec, zatim braća kipari August i Petar Popijač i ostali.


U svega četiri dana, po ekstremnim uvjetima, iz pijeska Rajske plaže, koja je prošle godine od Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice proglašena najboljom plažom u Hrvatskoj, a CNN ju je 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu, trebalo bi niknuti osam skulptura mitskih bića; Stršljana, Božice Lade, Zmaja, Kornjače, Kerbera, Meduze, Vatrenjaka i Fenixa.


Foto galerija: Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu Foto: Hrvoje Hodak




Na samom otvaranju, voditeljica festivala Paula Banić, najprije je zahvalila organizatoru koji je unatoč situaciji s Covidom 19, uspio i ove godine okupiti umjetnike na loparskom pijesku, a zatim je svima isporučila pozdrave jednog od idejnih začetnika ove manifestacije prof. Zlatka Kauzlarića Atača, koji ove godine nažalost nije mogao doći na otvaranje Festivala.


Umjetnike je pozdravio i zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, zahvalivši također organizatorima – Turističkoj zajednici Općine Lopar i Centru za kulturu Lopar, na uloženom naporu da se ovaj festival ipak održi.


Mladim umjetnicima i svim sudionicima manifestacije Paparić je poželio puno uspjeha u izradi skulptura, a turistima i posjetiteljima Festivala uživanje u jedinstvenim pješčanim čarolijama i čudesnom svijetu mitskih bića.