
SNIMIO SERGEJ DRECHSLER
Selački glavni trg preplavili su (precrvenili) štandovi prepuni svježih jagoda, slastica, likera, džemova i drugih "jagodnih" delicija
povezane vijesti
SELCE – Kaže jagoda u reklami: “Kad narastem želim biti Jogobellino voće!” E, moja jagodo, kakvo crno Jogobellino voće? Dođi ti na Festival jagoda u Selce, jer tamo te svi hoće! A kako i ne bi? Mirisne, sočne, zdrave, crvene i slatke jagode svakom su nepcu neodoljive! Mljac! Ovogodišnje, 15. izdanje Festivala jagoda u Selce je privuklo brojne posjetitelje i ljubitelje ove omiljene proljetne delicije. Selački glavni trg preplavili su (precrvenili) štandovi prepuni svježih jagoda, slastica, likera, džemova i drugih “jagodnih” delicija. Zaustavljamo se pored štanda OPG-a Jagodar HB.
Glavnu riječ vodi Korina iz Zagreba, dok je njezin otac i vlasnik OPG-a Gordan ostao u Petrovini Turopoljskoj gdje uzgajaju viseće jagode. Riječ je o tzv. hidroponskoj proizvodnji jagoda, kod koje su prvi plodovi izrazito krupni. Korina mjericu jagoda prodaje za 4 eura. Možda jesu skupe, ali su puno bolje od uvoznih. I veće! Jedna jagoda izgleda kao omanja paprika… Festival je otvoren nastupom djece iz Dječjeg vrtića Radost, tj. Područnog vrtića Selce, a program otvaranja uljepšale su i Mažoretkinje Selce, zbor KUD Neven i glazbeni sastav Duo Mirakul.
Uz štandove na kojima su se prodavale jagode i proizvodi od jagoda, bilo je tu i onih sa suvenirima i drugim zanimljivim rukotvorinama i umotvorinama vrijednih izlagača. Jedan takav je štand učeničke zadruge Zvončica iz OŠ Zvonka Cara, iza kojega je bila ravnateljica crikveničke škole Desiree Pečaver s kolegicama Dijanom, Anitom i Sandom. Vratimo se mi na jagode i druge specijalitete u kojima jagoda ima glavnu riječ. Za posebne fritule u kombinaciji s jagodom pobrinula se Antonia Mikac. Posjetitelji su mogli kušati i najbolji sladoled u Hrvatskoj – sladoled by Kavana Anka. Svoj štand izložila je i Srednja škola dr. Antuna Barca iz Crikvenice. Poznati dramaljski kuhar Dragan Visković pomagao je učiteljima i učenicima napraviti tiramisu s jagodom i vanilijom, panna cottu s jagodom i frape od jagode…
– Skupljamo i donacije za maturante, odnosno za njihovu maturalnu večeru, kaže profesor Marko ispred učenika ugostiteljskog smjera, budućih kuhara i konobora.
Festival jagoda održava se i u nedjelju. Organizator događanja je TZG Crikvenice, suorganizatori Kavana Anka, Udruga proizvođača jagoda Jagodni prsten, Vina Kvarnera, Eko Murvica, M/B Mali Marino, a pokrovitelji Grad Crikvenica i ŽLU Crikvenica.