Općinsko vijeće

Lopar usluge korištenja ležaljki i suncobrana stavlja u komunalnu djelatnost, vijećnici se podijelili

Hrvoje Hodak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sporno je za vijećnike Kluba Modesa uključivanje usluge korištenja ležaljki, suncobrana i sigurnosnih ormarića među komunalne djelatnosti, jer je smatraju komercijalnomOpćinsko vijeće Lopara raspravljalo je o prijedlogu da se Odluka o komunalnim djelatnostima dopuni, između ostaloga, i djelatnošću pružanja usluge korištenja ležaljki, suncobrana i sigurnosnih ormarića.


Usprotivila se tome vijećnica Albina Andreškić iz Kluba vijećnika Modesa te pročitala mišljenje angažiranog odvjetnika koji smatra da je uvrštavanje te djelatnosti u ovu odluku protivno Zakonu o komunalnom o gospodarstvu, načelu neprofitnosti i ciljevima koje je taj zakon ustanovio.


Motiv dolaska gostiju


Načelnik Općine Zdenko Jakuc nije se složio s tim mišljenjem. Kazao je da je Zakon o komunalnim gospodarstvu definirao pojedine djelatnosti i pritom dao jedinicama lokalnih samouprava mogućnost da same na svom prostoru, preko općinskog predstavničkog tijela, odluče koje su još komunalne djelatnosti od vitalnog značaja za njih.
– Za Lopar je upravljanje plažama i te kako od životne važnosti, jer plaže su glavni motiv dolaska više od 95 posto gostiju u našu destinaciju.


Dokaz je da je naše komunalno društvo Lopar Vrutak do sada dobro upravljalo našim plažama, održavajući ih, prihranjujući i čisteći, i to što je Rajska plaža 2019. godine na Danima turizma proglašena najljepšom plažom u Hrvatskoj.


Mi pritom ne razmišljamo o profitabilnosti, već se trudimo svake godine ulagati u to da nam plaže izgledaju bolje nego godinu prije.


Kupljena je dodatna mehanizacija za održavanje plaža, da one budu još čišće i bolje, a novac za takva ulaganja mora doći iz nekog izvora i mislim da je ova odluka i te kako dobra za Lopar, zaključio je načelnik Jakuc.


Vijećnik Oliver Pičuljan je kazao kako komunalno društvo, čak i ako se izglasa ova sporna dodatna djelatnost, koja po mišljenju Kluba Modesa nije komunalna već komercijalna, još uvijek neće moći iznajmljivati ležaljke bez koncesijskog odobrenja, pa ne vidi smisao takvom širenju opsega komunalnih djelatnosti.


Upravo je problem (ne)izdavanja koncesijskih odobrenja bilo i jedno od pitanja vijećnice Andreškić koju je zanimalo zašto ono nije izdano u zakonskom roku.


Koncesijska odobrenja


Koncesijski zahtjev je, kazala je, upravni akt te je, prema slovu zakona, odobrenje trebalo biti izdano u roku od 30 dana.


– Prvo koncesijsko vijeće sazvano je tek 11. svibnja 2022., odnosno tri mjeseca i 15 dana nakon objavljivanja plana upravljanja pomorskim dobrom, podsjetila je vijećnica koju je zanimalo, s obzirom na to da je po tom pitanju uložena žalba na neizdavanje koncesijskog odobrenja podnositeljima koncesijskog zahtjeva, tko će odgovarati za situaciju u koju je Općina Lopar takvim postupanjem dovedena.


– Bizarna situacija vezana je uz nepravovremeno objavljivanje našeg plana u službenim novinama PGŽ-a, o kojoj smo informirali i vodstvo Županije na nedavno održanom susretu župana Komadine s (grado)načelnicima.


To je zakompliciralo kompletan postupak dodjele koncesija, pa sam po tom pitanju dvaput tijekom ožujka tražio u Ministarstvu odgovore i upute, isključivo s intencijom da Općina ne pogriješi u odluci, kazao je načelnik Jakuc.


Odgovor načelnika nije zadovoljio vijećnicu Andreškić, koja je kazala da je Općina Lopar 13. travnja 2022. izašla s obavijesti da su svi zahtjevi koncesionara na području Općine Lopar preuranjeni i da o tom problemu raspolaže s mišljenjem nadležnog ministarstva.


Nakon što je to mišljenje Ministarstva zatražila na uvid, vijećnica Andreškić, koja je ujedno i jedna od podnositeljica koncesijskog zahtjeva, odbijena je etičkim kodeksom nositelja političkih dužnosti.


Ova poduža rasprava okončana je tako što će Jedinstveni upravni odjel Općine Lopar vijećnici Andreškić dostaviti pisano mišljenje Ministarstva, ako to pisano mišljenje postoji.


Bez penala u gospodarenju otpadom


Još je jedna komunalna tema bila na dnevnom redu sjednice. Direktor komunalnih društava Lopar Vrutak i Loparko, Saša Škarić, vijećnicima je podnio izvješće o radu vezano uz usluge sakupljanja otpada. Rekao je pri tome da su ispunjeni svi ciljevi i rokovi zadani državnim planom gospodarenja otpadom.


– U ovoj godini postignut je udio odvojivosti otpada od 49 posto, odnosno prikupili smo 696 tona miješanog komunalnog otpada i 680 tona selektivnog čime se Lopar svrstao među rijetke jedinice lokalne samouprave koje nisu penalizirane po tom pitanju.


Sada idemo k sljedećem cilju zacrtanom za 2025. godinu kada bi taj udio trebalo podignuti na razinu od 55 posto, kazao je Škarić, ističući kako su u komunalnom društvu zadovoljni odazivom građana, ugostitelja i hotelijera


– U konačnici svi smo mi zajedno doprinijeli takvom rezultatu, zaključio je Škarić čije je izvješće o radu prihvaćeno sa šest glasova “za” te dva suzdržana.