TURISTIČKI REZULTATI

Odličan posjet i u posezoni: Listopad donio na Krk 25 tisuća gostiju

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

U listopadu je ostvareno i 109,9 tisuća noćenja, što je četiri puta više nego tijekom listopada prošle godine te »tek« 15-ak posto lošije od brojki iz pandemijskim problemima neokrznute 2019. godine.KRK – Nakon odličnih ljetnih rezultata koji su i po broju turističkih dolazaka, ali i ostvarenih noćenja, ovogodišnje rezultate, čak i više no što su se poslovično oprezni Boduli nadali na početku sezone, primaknuli rezultatima one i nadalje rekordne, predpandemijske 2019. godine, turistička se živost nastavila i u posezoni, pa tako i u listopadu. Tijekom proteklog je mjeseca, doznali smo od predstavnika Turističke zajednice otoka Krka, taj kvarnerski otok turistički posjetilo 25,9 tisuća mahom stranih gostiju, a u istom je razdoblju ostvareno i 109,9 tisuća noćenja. Oba spomenuta pokazatelja čak su četverostruko veća u odnosu na brojke evidentirane tijekom listopada prošle godine te »tek« 15-ak posto lošija od onih iz posljednje »prave«, pandemijskim problemima neokrznute 2019. godine.


Zanimljivo je i da je najveći promet tijekom prošlog mjeseca, onog u kojem su u uobičajenim okolnostima najčešće hoteli preuzimali primat na listi najposjećenijih receptivnih objekata, ostvarili otočni kampovi. U njima je tijekom listopada boravilo gotovo 11 tisuća posjetitelja te i više no dobrom ovogodišnjem otočnom turističkom rezultatu pridonijelo s gotovo 49 tisuća kamperskih noćenja. Tek neznatno slabiji rezultat ostvarili su hotelski objekti, dok je u sezoni dominantna »kućna radinost« sad skliznula na treće mjesto najzastupljenijeg smještaja, sa svoje 4 tisuće posjetitelja i nešto više od 23 tisuće listopadskih noćenja.


Krk ispred Omišlja


Kako nam je predstavila Majda Šale, direktorica otočnog TZ-a, najposjećenija krčka destinacija i tijekom listopada je uvjerljivo bio grad Krk na čijem je području u čarima jeseni na otoku guštalo nešto više od 9,5 tisuća gostiju. Potom slijedi Omišalj (i Njivice) gdje suse tijekom prošlog mjeseca odmarale 6,2 tisuće posjetitelja, a potom redom Baška (4,5 tisuće gostiju), Malinska (3 tisuće posjetitelja), Punat (1,3 tisuća dolazaka), Dobrinj (711) te Vrbnik, koji je tijekom prošlog mjeseca posjetilo tek nešto više od pet stotina turista.
– Prateći tržišta, sa zadovoljstvom možemo zaključiti da na otoku Krku u listopadu i dalje prevladavaju Nijemci koji su bili zastupljeni s 54,73 posto u ukupnim noćenjima. Prateći prethodna razdoblja, posebice 2019. godinu, vidimo i da su naši njemački gosti u listopadu došli na 85 posto svoje zastupljenosti iz rekordne godine – istakla je Majda Šale, dodavši da su na drugome mjestu po brojnosti tijekom listopada bili Austrijanci, a potom i Slovenci. Domaći gosti imaju učešće od 16 posto u dolascima i 8,5 posto u listopadskim noćenjima, dodala je čelnica krčkog TZ-a.


Što se pak ukupnih ovogodišnjih rezultata tiče, direktorica krovne organizacije otočnog turizma predstavila nam je i da je tijekom svih deset ovogodšnjih mjeseci krčki turistički rezultat dosegnuo 80-ak posto onog datumski usporedivoga, desetomjesečnog »skora« 2019. godine. Tijekom prvih deset mjeseci 2021. godine na Krku je u sustavu eVisitor zabilježeno tek nešto manje od 708 tisuća turističkih dolazaka te 4,2 milijuna noćenja. Od te je brojke više no četvrtina ostvarena u Gradu Krku koji je jedini premašio granicu milijuntog noćenja i sam ostvario 1,12 milijuna noćenja. Po ukupnom rezultatu slijedi Baška na čijem je području ova godina »donijela« 838 tisuća noćenja, a potom i Omišalj sa svojih 666 tisuća turističkih noćenja.


Nijemci dominiraju


U razdoblju siječanj – listopad, najviše je gostiju na otok Krk doputovalo u individualnom aranžmanu, njih čak 77,4 posto, a i u ukupnoj strukturi dominiraju Nijemci kojih je ove godine na Krku sveukupno »prebrojeno« tek nešto manje od 224 tisuće. Ukupan osnovni kapacitet na otoku Krku u ovoj je godini bio 58.993 osnovnih kreveta (što je 1,35 posto manje od kapaciteta registriranih i »upogonjenih« 2020. godine). Tijekom deset ovogodišnjih mjeseci najviše je gostiju boravilo u obiteljskom smještaju koji je naposljetku sudjelovao s 51,65 posto u ukupnom turističkom prometu otoka Krka, uz povećanje prometa u odnosu na lanjske rezultate od čak 42 posto u dolascima, odnosno 52 posto u noćenjima, nastavila je naša sugovornica, napomenuvši i da su u obiteljskom smještaju gosti prosječno na Krku boravili 6,5 dana.


U ukupnom ovogodišnjem prometu slijede kampovi koji u tom kumulativnom pokazatelju sudjeluju s 34 posto i bilježe povećanje od 78 posto u dolascima, odnosno 74 posto u noćenjima u odnosu na lani, završila je čelnica otočnog TZ-a, od koje smo doznali i da su u istom ovogodišnjem razdoblju na otoku Krku ostvarena i dodatna 1,32 milijuna noćenja u tzv. nekomercijalnom smještaju.