Pasmina goveda

Za meso ličke buše zainteresiran i Zlatan Ibrahimović

Marin Smolčić

Lička buša je planinsko govedo, ona je domaća, izvorna. Skromna i posebna u svakom pogledu, napominje Bariša Dejanović



Udruga uzgajivača goveda pasmine ličke buše sada u Lici broji oko 180 članova, s tendencijom porasta. Lički uzgajivači »drže« oko 1.500 rasplodnih grla, ukupno više od 2.000. Uz brojne, počesto razvikane pasmine goveda, malena i skromna buša osamdesetih godina prošlog stoljeća počela je nestajati. Buše su sitne građe, greben je visine 100 do 110 cm, pri čemu su krave mase od 180 do 250 kg, a bikovi oko 300 kg.


Potpredsjednik Udruge uzgajivača buše u Lici je Bariša Dejanović. Ovaj mladi čovjek bio je aktivni svećenik, završio je Teološki fakultet. Odlučio se na drukčiji život, stekao obitelj i promijenio zanimanje. Postao je uspješan poljoprivrednik, uzgajivač goveda, pri čemu je broj buša koji uzgaja nadomak Udbine sada oko 250 grla. Bariša o buši zna sve, počesto i ono što ne piše u knjigama.


Ekološki uzgoj


– Lička buša je pasmina goveda koja je na neki način budućnost hrvatskog stočarstva. Europska unija podržava izvorne pasmine goveda, a buša je naša. Prepoznali su to i naši kupci, doslovno od Vukovara do Dubrovnika. Ipak ih najviše traže kupci iz kamenitih podneblja, iz jadranskih gradova i zaleđa, dakle s područja gdje se posebno cijeni ekološki uzgoj.




Pri tome treba spomenuti Trogir, Šibenik, Rijeku… Puno ljudi nas kontaktira i na »fejsu«, pripovijeda nam Bariša.



Putem društvenih mreža mnogi su doznali za farmu buša u Udbini. Poziva i poruka ne nedostaje. Među njima Bariša nikoga ne želi zanemariti. Ipak, zadnji kontakt i upit koji je stigao iz Londona znakovit je po mnogo čemu.


Veliki interes


– Kontaktirao me Zlatan Ibrahimović, planetarno popularni nogometaš. Budući da se hrani potpuno ekološki, zanimao se za meso buše. To je velika udaljenost, meso treba proći veterinarsku analizu, a ipak je riječ o malim količinama. Ipak, drago nam je da su ljudi i izvan granica Hrvatske svjesni vrijednosti naših izvornih pasmina.


Pri tome je buša svakako na prvome mjestu. Ne možemo mi u našem podneblju konkurirati kvaliteti uzgoja, primjerice, nekih francuskih pasmina goveda. Ona su uzgojena na drugačijoj ispaši i u drugačijim klimatskim uvjetima. Lička buša je planinsko govedo, ona je domaća, izvorna. Skromna i posebna u svakom pogledu, napominje Bariša Dejanović.


Tako nas skromna i malena buša na određeni način vraća iskonu. Uzgajivači buše na livadama počesto zateknu posebne situacije kada padne snijeg. Umjesto krava tada vide samo malene brežuljke. Na ljudski glas ti »brežuljici« ožive i otporne buše samo stresu snijeg i osove se na noge!


Sitna, ali dinamitna


Ličke buše upola su manje od većine mliječnih goveda kakva se danas najviše uzgajaju. I telad im je sitna, okotne težine oko 15 kilograma. Poput mlade srne. Ova usporedba vezana je uz još jedan detalj: steona buša odlazi na ispašu, a vraća se s teletom koje živahno trčkara uz majku. Ne trebaju pri telenju veterinara ili bilo čiju pomoć.