Hitna intervencija

Uklonjena prijeteća žbuka sa zgrade u centru Senja

Dorotea PrpićSENJ U senjskoj ulici Potok, sa zgrade broj 6, u najstrožem centru grada provedena je hitna intervencija uklanjanja žbuke ispod oluka zgrade koja je prijetila prolaznicima.


Još prije dva dana dio žbuke se odlomio, srećom bez posljedica po prolaznike, nakon čega je procijenjeno da se hitno treba ukloniti i još jedan dio koji je prijetio da će pasti na ulicu.


Uklanjanje tog dijela žbuke su pod vodstvom komunalnog redarstva Grada Senja u kontroliranim uvjetima  odradili senjski vatrogasci i tvrtka za održavanje gradske javne rasvjete „Elin“ Senj sa svojom auto košarom.
Dosta žbuke je uklonjeno, a svi su akteri akcije nakon uklanjanja žbuke zajedno s vlasnikom obližnjeg kafića prionuli pometanju i uređenju javne površine. 


Kako saznajemo od Sandre Šojat iz Komunalnog redarstva  Grada Senja o stanju objekta i žbuki koja prijeti  izvijestili su državu kao većinskog vlasnika te trgovačko društvo Neda Senj i jednu privatnu osobu iz Zagreba kao suvlasnike zgrade.


Zakon ih međutim obvezuje da stanje saniraju  u roku od godine dana, pa je Grad odlučio poduzeti nužne radnje kako bi se otklonila opasnost za prolaznike. 


Nažalost, ovo nije i jedini objekt u starogradskoj jezgri koji je radi neodržavanja i starosti doveden u stanje da prijeti urušavanjem.


Istina, Grad Senj vlasnicima  zgrada u tom području pruža mogućnost sufinanciranja njihove obnove, ali to je tek kap u moru potreba.


Osim toga, neki vlasnici se ne žele baviti „papirologijom“ i konzervatorima radi osiguranja sufinanciranja, neki više i ne žive u Senju, neki vlasnici su umrli, a kod niza objekata u pitanju su imovinsko-pravni odnosi, odnosno u zgradi je više suvlasnika objekta što otežava dogovor oko obnove pa najčešće se ni ne postigne.