Lika Quality

U Lici je najbolje – ličko! Na ulazu u NP PLitvička jezera otvoreno prodajno mjesto za lokalne proizvode

Marin Smolčić

Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ

Prodajom proizvoda koji nose oznaku „Lika Quality“  omogućava se lokalnim proizvođačima uključenje u turistički razvoj destinacije i jamči njen održivi razvoj 


 


PLITVIČKA JEZERA Na Ulazu br. 1 Nacionalnog parka Plitvička jezera otvoreno je danas prodajno mjesto za lokalne proizvode proizvedene u destinaciji Lika. Ovi proizvodi imaju snažno uporište u tradiciji ličkog kraja, proizvedeni su od ekoloških sirovina, na starinski način i svi su nositelji  oznake regionalnog sustava kvalitete „Lika Quality“. 
„Lika Quality“ dio je petogodišnjeg projekta integralnog gospodarskog razvoja Like i podvelebitskog primorja INTEGRA Lika 2020, kojeg provode LAG Lika i Klaster Lika Destination. Brend „Lika Quality“ obuhvaća lokalne proizvode iz destinacije Lika koje karakterizira viši stupanj kvalitete i uporište u tradiciji te broji preko 170 proizvoda. Prodajom proizvoda koji nose oznaku „Lika Quality“  omogućava se lokalnim proizvođačima uključenje u turistički razvoj destinacije i jamči njen održivi razvoj.


Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ


Tijekom otvaranja prodajnog mjesta ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera i jedan od kreatora cijelog sustava Tomislav Kovačević, govorio je o nužnosti poslovanja po modelu održivog razvoja.


-Na taj način čuvamo prirodu koju smo zatekli od naših predaka i predajemo je očuvanu budućim naraštajima. Projekt INTEGRA Lika, kao što mu i sam naziv kaže, integrirao je sve ono što godinama nije bilo integrirano, a rezultati su itekako vidljivi. Lika Quality jedinstven je projekt u Republici Hrvatskoj i prije svega predstavlja gospodarsku notu, ali i demografsku. Ovakav pozitivan odnos prema lokalnim proizvođačima poruka je ne samo inozemnim posjetiteljima već i lokalnom stanovništvu, poglavito malim proizvođačima, da NP Plitvička jezera stoje uz njih i dugoročnom suradnjom neće dozvoliti da budu prepušteni sami sebi. Uz to, NP Plitvička jezera ovakvom suradnjom nastoji pružiti svim posjetiteljima priliku za kušanje i kupnju proizvoda premium kvalitete, proizvedenih u destinaciji Lika, zaključio je ravnatelj Tomislav Kovačević. 


Uključivanjem sve više lokalnih proizvoda s markicom za kvalitetu „Lika Quality“ u stalnu ponudu nacionalnoig parka postupno se ostvaruju prvotna gospodarska vizija po kojoj će ova ustanova biti zamajac gospodarskog razvoja ovog dijela Hrvatske. Ostvarilo se to već ranije na otkupu većine prehrambenih proizvoda koji su osnovni sastojci ovdašnjeg prehrambenog  asortimana iz ponude plitvičkih restorana i hotela.


Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ