Lika

U drugi krug za mjesto ličkog župana ulaze Darko Milinović i Ernest Petry

Marin SmolčićGOSPIĆ – Na nedjeljnim lokalnim izborima građani Ličko-senjske županije imali su prigodu ukazati svoje povjerenje nekome od pet kandidata, što je najveći broj kandidata za župana na ovim prostorima od osamostaljenja Hrvatske.


Tako je Hrvatska demokratska zajednica u koaliciji sa HSU i Hrvatskom bunjevačkom strankom ponudila za župana tajnika Županijske organizacije HDZ-a, Gospićana Ernesta Petrya, uz zamjenicu Jasnu Orešković-Brkljačić iz Otočca. Novoosnovana stranka LiPO (Lika, primorje, otok) istaknula je svojega predsjednika dr. Darka Milinovića iz Gospića, sa zamjenicom Anom Manjerović iz Otočca. Hrvatska stranka prava je na svojoj listi za župana imala nezavisnog kandidata Gospićana Danijela Tušaka, dok se za njegova zamjenika kandidirao poznati otočki poduzetnik Tino Ostović. Gospićan dr. Stipo Lukač bio je kandidat za župana iz redova Domovinskog pokreta, uz zamjenika Božu Grgurića iz Otočca. Socijaldemokratska partija (SDP) na ovim je izborima za dužnost župana kandidirala predsjednika Županijske organizacije Tomislava Zrinskog iz Senja, a za njegova zamjenika Krešimira Čulinovića iz Plitvičkih Jezera.


Prema rezultatima nakon obrađenog 101 od 116 biračkih mjesta Darko Milinović iz stranke LiPO 34,3 posto glasova, Ernest Petry (koalicija HDZ) dobio je povjerenje 32,6 posto glasača, nezavisni kandiidat Danijel Tušak ima 13,98 posto glasova, a SDP-ov kandidat Tomislav Zrinski 7,8 posto glasova. Stipo Lukač iz Domovinskog pokreta osvojio je 4,7 posto glasova. U drugi krug, dakle ulaze Ernest Petry i Darko Milinović.
HDZ ima stanovitu prednost jer je desetljećima najjača politička opcija u Ličko-senjskoj županiji, trenutno s oko 8 700 članova. Dosadašnji ličko-senjski župan dr. Darko Milinović na tu je funkciju došao upravo iz redova HDZ-a, ali ga je zbog stranačkog neposluha Andrej Penković isključio iz stranke. Milinović je ubrzo osnovao stranku LiPO kojoj se u međuvremenu priklonio veći broj nekadašnjih članova HDZ-a, nezadovoljnih trenutnim stanjem u bivšoj stranci.


Iz redova srpske nacionalne manjine za zamjenika župana natjecali su se Milan Uzelac (SDSS) iz Udbine i Đorđe Gvozdić (nezavisni kandidat) iz Metka. Prema neslužbenim podacima prednost od oko 90 posto ima Milan Uzelac.


Gradovi i općine


U Gospiću i Otočcu na današnjim izborima vodila se najneizvjesnija borba. Koalicija HDZ, HSU i Hrvatska bunjevačka stranka istaknule su kandidata Marija Stilinovića, LiPO dr. Nikolu Šimunića, Domovinski pokret dr. Mariju Vrkljan Radošević, a HSP dosadašnjeg gradonačelnika Karla Starčevića.


Najveće povjerenje opet je dobio Starčević – oko 42 posto, dok je Mario Stilinović osvojio nešto više od 29 posto pa njih dvojica idu u drugi krug.


U Otočcu su snage odmjerili dosadašnji gradonačelnik dr. Stjepan Kostelac (LiPO), HDZ-ov Edy Sladović, Jasna Ilić iz Domovinskog pokreta, nezavisni kandidat Goran Bukovac i također nezavisni Nenad Janković. U drugi krug idu Stjepan Kostelac s više od 30 posto glasova i Goran Bukovac (nezavisni) s 26 posto glasova. Dakle, i u Otočcu “pripetavanje”.


U Općini Perušić svoju je popularnost potvrdio dosadašnji načelnik Ivica Turić (HDZ) osvojivši gotovo 70 posto od prebrojanih glasova, uz političkog takmaca Boška Stapara iz stranke LiPO za kojega je glasovalo nešto više od 20 posto građana. U Općinskom vijeću omjer članova bit će 9:4.


Za čelno mjesto načelnika Općne Brinje natjecali su se dosadašnji načelnik Zlatko Fumić (HSS), Marina Vranić (koalicija HDZ) i Josipa Pavlović (LiPO). Fumić je osvojio 1.133 glasa, dok je kandidatkinja stranke LiPO Josipa Pavlović osvojila 342 glasa.


Dosadašnji načelnik Općine Udbina Josip Seuček (HDZ) nije imao političkog takmaca pa će biti načelnik te općine i naredne četiri godine.


U Općini Lovinac povjerenje birača tražili su HDZ-ov veteran i dosadašnji načelnik općine Ivan Miletić i Petar Matovinović (LiPO). Pobijedio je Ivan Miletić s 354 glasa, dok je Matovinović dobio 284 glasa.


Najmaloljudnija lička općina Vrhovine opet ima za načelnika Milorada Delića (SDSS), koji je bio jedini kandidat za mjesto načelnika Općine. Stranke LiPO, SDP i HDZ dobile su mjesta u Općinskom vijeću.