DOM U VEDRINAMA

“Tući životinje koje nas hrane? Besmisleno”: Posjetili smo mliječni raj obitelji Zeko pod Velebitom

Marin Smolčić

Na farmi Dominika Zeke prema životinjama se odnosi s poštovanjem / Snimio Marin SMOLČIĆ

Na farmi Dominika Zeke prema životinjama se odnosi s poštovanjem / Snimio Marin SMOLČIĆ

OPG Medak ima osmero stalno zaposlenih. Supruga Milana je, kako to obično biva, angažirana u svemu. Od mužnje do sirenja. Uz nju smo u sirani zatekli i tri mlade djevojke. Je li zbog uhodanog posla ili zbog mladosti, ovdje se sve radi sa smiješkomPolje Vedrine kod Metka proteže se u duljini od 4-5 kilometara i naslanja se na Velebit. Na njegovu sjevernom dijelu tlo je škrto pa je u vrijeme bivše Jugoslavije tamo postojao vojni poligon JNA. Južni i središnji dio Vedrina prebogat je pašnjacima vrhunske kvalitete, a ovome u prilog ide činjenica kako tlo na većem dijelu polja nije poljoprivredno tretirano najmanje 30 godina.


Magistar ekonomije, 46-godišnji Dominik Zeko rođen je u Frankfurtu, otac je troje djece od 19, 16 i 9 godina. Majka mu je s Brača, a otac iz srednje Bosne. Od kuda je rođeni Nijemac novi dom našao pod Velebitom?


– Sviđa mi se ovdje, zato sam se doselio. Bio sam ovdje nekoliko puta sa suprugom Milanom Mileusnić, Zagrepčankom koja vuče korijene iz Like. Projekt ove farme započeo je još 2010. godine. Uzeli smo zemlju u zakup, riješili potrebnu dokumentaciju. To je tada predugo trajalo pa smo tek prije četiri godine završili štalu i izmuzište.


Milana i Dominik Zeko / Snimio Marin SMOLČIĆ

Milana i Dominik Zeko / Snimio Marin SMOLČIĆ
Na našem OPG-u proizvodimo lički škripavac, basu i jogurte. Trenutačno su nam najpopularniji jogurti jer u tome najviše dolazi do izražaja kvaliteta mlijeka i način fermentacije. Svi jogurti na tržištu proizvode se od obranog mlijeka. Mi ne obiremo mlijeko, nego ono ostaje potpuno prirodno, što našim jogurtima daje poseban okus. Naš je jogurt zato kremast. U ljetno vrijeme jogurt u kombinaciji s voćnim bazama postao je apsolutni hit, rekao nam je Dominik.


Lička basa / Snimio Marin SMOLČIĆ

Lička basa / Snimio Marin SMOLČIĆ


Iz Frankfurta u Liku


Iako je po rođenju Nijemac, Dominik znade brojne male tajne usješnog uzgoja krava i proizvodnje sira u Lici. U Gospiću se znalo dogoditi da kupci do njihovih, inače vrlo traženih sireva nisu mogli doći i po 2 do 3 tjedna.


– To je zato što se u okusu mlijeka javljaju promjene kada krave sa zimskih obroka krenu na pašnjak. Mlijeko u tom prijelazu ima okus po travi i tada ga ne sirimo. Ove godine smo krave izveli na pašnjake malo kasnije jer je proljeće bilo hladno i sušno.


Na farmi je 76 muznih krava, četiri bika i mnoštvo podmlatka / Snimio Marin SMOLČIĆ

Na farmi je 76 muznih krava, četiri bika i mnoštvo podmlatka / Snimio Marin SMOLČIĆ


OPG Medak ima osmero stalno zaposlenih. Supruga Milana je, kako to obično biva, angažirana u svemu. Od mužnje do sirenja. Uz nju smo u sirani zatekli i tri mlade djevojke. Je li zbog uhodanog posla ili zbog mladosti, ovdje se sve radi sa smiješkom.


Na farmi je 76 muznih krava, četiri bika i mnoštvo podmlatka. Riječ je isključivo o govedima pasmine jersey, po mnogim odlikama sličnim ličkoj buši, ali s mlijekom za kojeg znalci tvrde kako po kvaliteti i okusu nema premca. U sličnost ove pasmine s ličkom bušom uvjerili smo se na pašnjaku. Ujutro se otelila jedna krava, a maleno tele se podvuklo ispod žice električnog pastira i trčkaralo naokolo. Ove krave se tele bez veterinara. Dominika pitamo za plasman proizvoda.


: Je li zbog uhodanog posla ili zbog mladosti, ovdje se sve radi sa smiješkom / Snimio Marin SMOLČIĆ

Je li zbog uhodanog posla ili zbog mladosti, ovdje se sve radi sa smiješkom / Snimio Marin SMOLČIĆ


Nova sirana


– Plasman naših proizvoda ide putem internet aplikacija. Uglavnom preko narudžbi i u nekim dućanima koji nude zdravu, domaću hranu. U Gospiću je to trgovina Koni, ali najviše robe ipak vozimo za Zagreb, u zadnje vrijeme i u Zadar. Lika je vrlo rijetko naseljena pa je tržište ograničeno.


Na OPG-u Medak proizvode lički škripavac, basu i jogurte / Snimio Marin SMOLČIĆ

Na OPG-u Medak proizvode lički škripavac, basu i jogurte / Snimio Marin SMOLČIĆ


Ovaj OPG ne misli stati na sadašnjim kapacitetima. U planu je izgradnja nove sirane. Nalazit će se nedaleko od postojeće farme. Na pašnjacima je također uočljivo kako se postupa s govedima, junicama i teladi.


– Kod nas je bič zabranjen. Tući životinje koje nas hrane? To su besmislice i nehumani sterotipi koje smo isključili od samoga početka rada na Vedrinama, naglašava Dominik. Njegove riječi vidjeli smo na djelu kada ga je na jednom pašnjaku odmah okružilo mnoštvo krava i junica.


Južni i središnji dio Vedrina prebogat je pašnjacima vrhunske kvalitete / Snimio Marin SMOLČIĆ

Južni i središnji dio Vedrina prebogat je pašnjacima vrhunske kvalitete / Snimio Marin SMOLČIĆ