Uređenje

Traju radovi na uređenju Štirovačkog potoka u sklopu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit

Dorotea PrpićSENJ/KRASNO – U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit u tijeku su radovi na uređenju Štirovačkog potoka koji protječe kraškim poljem Štirovača. Najniža točka ovog sliva je Jovanović padež na 1059 metara nadmorske visine, a na Šatorini, na 1624 metra nadmorske visine mu je najviša točka. Kroz Štirovaču protječe od izvora na sjeveru pa u smjeru juga u duljini oko svega 400 metara, nakon čega ponire.


Potok je u nadležnosti Hrvatskih voda, a kako saznajemo od ravnateljice Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irene Glavičić Sertić, današnji niski vodostaj u potoku pogodan je za radove koji obuhvaćaju saniranje erozija, odnosno mjestimičnih urušavanja korita i njegova zapunjena dna obrušenim kamenjem. Kanal će se od tih nanosa očistiti te će se sanirati obloga suhozida na način da će se dio popraviti, a dio sanirati novim kamenom. Radi se o radovima koji se mahom rade ručno, izvode ih Hrvatske vode putem svog izvođača radova Vodogradnja Rijeka, te uz nadzor zaposlenika Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a pretpostavlja se da će se zgotoviti do konca rujna, prije hladnoća u planini.


Od ravnateljice saznajemo i kako su se posjetitelji nakon korone postupno vratili i uživaju u ljepotama parka. Broj posjetitelja ove je godine veći nego lani, a za oko pet posto je manji nego referentne 2019. godine. A posjetitelja će biti sve dok to vrijeme bude dozvoljavalo, a tijekom listopada i studenoga očekuje se i velik broj školaraca koji redovito posjećuju Kuću Velebita.