Novi spomenik

Kip velikog genija i humanitarca Nikole Tesle vratio se u Gospić

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Tesla nam se napokon vratio doma, oduševljeno su ovih dana govorili oni isti koji su potpalili fitilj na 3-4 kilograma eksploziva postavljenog pod prijašnji spomenik 


 


 
GOSPIĆ Prije četiri dana kip velikog genija i humanitarca Nikole Tesle vratio se u Gospić. Novi dom našao je pred zgradom Kulturno-informativnog centra Gospić, udaljen svega stotinjak metara od istovjetnog spomenika srušenog eksplozivom 1992. godine.


Dogodila se neshvatljiva mentalna metamorfoza u glavama ljudi koji su ratne 1992. godine likovali jer je „tog Srbina odavno trebalo maknuti iz Gospića“. Sada su očarani novim odljevom tri metra visokog kipa, rad kipara Frana Kršinića.


-Tesla nam se napokon vratio doma, oduševljeno su ovih dana govorili oni isti koji su potpalili fitilj na 3-4 kilograma eksploziva postavljenog pod prijašnji spomenik.


A Tesla k’o Tesla. Čita svoju knjigu i ne mari za ljudske budalaštine koje su ga opet dovele u njegov grad i Liku. Na prvi proljetni snijeg kakvih se kao dječak nauživao u rodnom Smiljanu.