Slavni Ličanin

Svjetlosnim spektaklom “Tesla Power of Lights” ovoga vikenda obilježen Teslin rođendan

Marin Smolčić

Svjetlosni spektakl za rođendan Nikole Tesle

Svjetlosni spektakl za rođendan Nikole Tesle

Posjetitelji će moći vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji će prošarati nebo sve do SmiljanaU sklopu obilježavanja 164. obljetnice rođenja Nikole Tesle priređeno je mnoštvo sadržaja kako bi sve nas podsjetilo na činjenicu da je u Lici rođen jedan od najvećih svjetskih genija. „Šlag na rođendansku tortu“ i ove je godine bio svjetlosni spektakl u Gospiću i okolici gdje su građani i posjetitelji mogli vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji su prošarali nebo iznad grada. Svečarskom ozračju ove Tesline obljetnice dala je svjetlost u različitim bojama koja je u noćnim satima obasjavala sve zgrade koje su na bilo koji način bile povezane s Teslom i njegovim mladenaštvom u Gospiću.


Tako se pod obojenim svjetlosnim snopovima našla zgrada stare gimnazije, danas Visoke učiteljske škole, gdje je Tesla završio omoljetku, odnosno tadašnju nižu pučku školu. Veleučilište u Gospiću nosi ime Nikole Tesle pa je i ta starinska zgrada sinoć bljesnula s izmjenjivim nijansama snažnih reflektora. Pod svjetlosnim snopovima našla se i zgrada Gimnazije gdje se Tesla također školovao. Među crticama iz Teslina života u Lici ostala je zabilježena vježba tadašnjih vatrogasaca u Gospiću pri kojoj je mlađahni Nikola bio promatrač. Vatrogasci su improvizirani požar kod Murković mlina i gasili ga vodom iz rijeke Novčice, ali je pumpa „brentača“ odjednom prestala izbacivati vodu. Iz cijele gomile izdvojio se jedan povisoki dječak, skinuo cipele, zasukao nogavice hlača i zagazio u rijeku. Bio je to Nikola Tesla koji je već tada poznavao mnoge zakone prirode. Očistio je usisnu cijev pumpe od mulja i voda je opet nahrupila u vatrogasnu pumpu. Ovih večeri je stari i ruševni Murkovića mlin također obasjan svjetlošću kao podsjetnik na tu Teslinu životnu crticu.


Na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića postavljen je Interaktivni panel pomoću kojeg su djeca pomoću lasera bojila sprave u dječjem parku. Zbog epidemioloških razloga ove su godine mnogi sadržaji ove proslave umanjeni ili otkazani. Kao putokaz vidljiv s velikih visina laserima je označeni put od središta Gospića do Teslinog rodnog Smiljana.
Do napada na Gospić u Domovinskom ratu središnji gradski trg nosio je ime Nikole Tesle. Trgom je tada dominirao poveći brončani kip Tesle koji je u listopadu ’91. godine raznesen eksplozivom. Taj obračun s Teslom nije se tada mogao spriječiti niti činjenicom da se taj genije za života uvijek ponosio „srpskim podrijetlom i svojom hrvatskom domovinom“. Tako se danas životna ironija oslikava u činjenici da se velikog znanstvenika slavi na Trgu Stjepana Radića, na istom trgu koji je do rata nosio Teslino ime.