Pekmez

Šest sati miješale, za minutu prodale: Koreničke žene pokazale kako se nekad pekla lička poslastica

Marin Smolčić

Članice Udruge žena »Nit« iz Korenice pokazale su posjetiteljima »Jeseni u Lici« kako se nekad pekao pekmez od šljivaGOSPIĆ – I na ovoj »Jeseni u Lici« članice Udruge žena »Nit« iz Korenice pokazale su posjetiteljima kako se nekada »po starinski« pekao pekmez od šljiva diljem Like. Detalje ove demonstracije prepričala nam je Nina Čančar, predsjednica Udruge »Nit«.


– U kotao smo stavile 80 kilograma šljiva sorte bistrica. U Lici se šljive nikada ne tretiraju zaštitnim sredstvima pa je »skromna« šljiva u potpunosti dar prirode – ekološki. Jedini problem je što ove godine nije bilo šljiva u izobilju jer su ih proljetos uništili mrazovi. Kad šljive operemo i izvadimo koštice stavljamo ih u kotao. Pečenje pekmeza je zapravo mukotrpan posao jer se smjesa mora miješati oko šest sati da ne zagori. Za razliku od naših baka, mi smo u pekmez dodale vrlo malo ruma kako bi poboljšale aromu. Nekada se u pekmez stavljalo vrlo malo rakije šljivovice ili kruškovače. Posjetitelji »Jeseni u Lici« nakon nekoliko sati postali su nestrpljivi jer se opojni miris pekmeza počeo širiti naokolo.


Krenula su pitanja »kada će pekmez biti gotov«? Kad se smjesa ohladila napunili smo 130 tegli zapremine od 500 mililitara i počeli ih dijeliti. Sve je ubrzo »planulo« pa je podjela obavljena u svega nekoliko minuta. Bilo je tu i »repetaša« koji su u red za pekmez dolazili po dva-tri puta. Da smo spekle još toliku količinu, bilo bi i to premalo za sve koji su sa ove »Jeseni u Lici« željeli doma ponijeti pravi lički pekmez od šljiva, spravljen na starinski način, uvjerena je predsjednica Udruge »Nit« Nina Čančar.
Ova je Udruga osnovana 2004. godine i danas broji 34 aktivne članice. Osnovna im je zadaća njegovati tradicijsku ostavštinu Like pa se mogu vidjeti na brojnim etno manifestacijama daleko od zavičaja.