Predavanje

Senjske školarce anketirali o vršnjačkom i cyber nasilju, evo što su zaključili

Dorotea Prpić66% učenica i učenika provodi i do 5 sati na internetu odnosno mobitelu. Kod djece u dobi  od 11 do 14 godina uočeno je kako njih 42% koristi facebook, 86% instagram, 100% TikTok…


Rezultati su to ankete provedene o vršnjačkom i cyber nasilju među učenicima viših razreda senjske Osnovne škole S.S. Kranjčevića , a iznijela ih je ravnateljica škole Rosanda Bilović na predavanju upriličenom za roditelje osnovnoškolaca i srednjoškolaca na temu elektroničkog nasilja.


Predavanje je organizirao Tim za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza grada Senja, sve kako bi ukazao na raširenost i opasnost elektroničkog nasilja među mladima i potrebu simbioze svih dionika u društvu, sve s ciljem rješavanja ovog velikog problema među mladima.
A da se radi o aktualnoj temi potvrđuje činjenica da je elektroničko nasilje među djecom i mladima gotovo svakodnevna pojava o kojoj se ne govori dovoljno i koje najčešće nije prepoznato kao stvarno nasilje budući da se događa u virtualnom okruženju, no čije posljedice su veoma ozbiljne i mogu dovesti do fatalnih ishoda.„U anketi je sudjelovao 121 senjski osnovnoškolac, a iz nje se može zaključiti kako su djeca podignula stupanj svjesnosti o vršnjačkom nasilju.


Pitanje sigurnosti je najvažnije pitanje u školi ovog trena , a što se događa među našim učenicima jednim dijelom znamo, ali nam jedan dio, i kao odgajateljima i kao roditeljima, ostane sakriven, pa je teško djelovati kad nešto ne znate.


Naša škola je još u listopadu prošle godine izmijenila pravila vezana za korištenje mobitela u školi, ali ne mislimo da smo time problem riješili. Škola radi sve što može, ali bez roditelja teško da ćemo išta riješiti“, rekla je ravnateljica Bilović.


“Istraživanja pokazuju da djeca provode 3 do 5 sati dnevno na Internetu. Toliko i više vremena provode u školi, pa onda i dio vremena na izvannastavnim aktivnostima.


Neko vrijeme treba im i za obroke, pa se pitamo kada ta djeca spavaju. Internet ima i svoje dobre strane, otvorio je vrata u svijet, omogućio dostupnost informacija…, ali donio i neke loše stvari, poput elektroničkog nasilja i zato je važno poduzeti mjere kako bi se spriječila njegova eskalacija“, rekla je upraviteljica Obiteljskog centra Područne službe Ličko–senjske Suzana Svetić te dodala kako svi trebamo biti svjesni te opasnosti i da je nužan barem minimum roditeljske zaštite i znanja o korištenju društvenih mreža,


„Mi u Obiteljskom centru očekujemo da zajedno sa roditeljima udružimo snage i da informacije koje do nas dolaze provjerimo te da zajednički poduzimamo potrebne mjere.


Nesumnjivo je da je odgovornost i na roditeljima, ali i da svako od nas može na svoj način doprinijeti  sretnijem i mirnijem odrastanju djece i mladih. To nam je svima zajednički cilj, a možemo ga ostvariti samo ako udružimo snage”, naglasila je Svetić.


O zapažanjima u policiji o Cyberbullyingu je ispred PU Ličko-senjske govorio Ante Podnar


„U policiji se prevencijom bavimo već niz godina. Cyberbullying je evoluirao jer je internet brži, a mobiteli dostupniji većem broju korisnika.


Dio te priče je svakako Tik Tok, trenutno najpopularnija mreža među mladima na kojem je puno opasnih izazova”, rekao je Podnar i dodao da je TikTok zanimljiv mladima jer u toj aplikaciji mogu iznositi stavove i mišljenja, a da im nitko ne proturječi.


Može se napraviti i video uradak, koji ako je temeljito i znalački napravljen, može postati popularan. Međutim, opasnost je manjak cenzure, posebno radi li se o digitalnom nasilju i govoru mržnje.


„U Americi se radi na tome da se ta mreža zabrani, a nešto se po tom pitanju radi i u EU”, rekao je Podnar, dodajući kako na tim mrežama ima sadržaja koji nisu prikladni za djecu, a pojedini upućuju i na neke vrste samoozljeđivanja.


Važno je prepoznati problem i rješavati ga u simbiozi obitelji, škole i društva u cjelini, uključujući vodstva lokalnih zajednica i onih koji upravljaju određenim segmentima društva, a tu su i policija, državno odvjetništvo, sudstvo….


Bolje je spriječiti, nego liječiti, ali ključ uspjeha je prvenstveno u našim mladima, jer ako se mladi odgovorno ponašaju, posljedice će biti manje štetne“, zaključio je Ante Podnar.


Na predavanju su se roditelji učenika osnovne i srednje škole mogli iz prve ruke detaljnije upoznati sa oblicima elektroničkog nasilja među mladima.


To će im omogućiti i bolje praćenje i reagiranje , a ukazano im je i da su važna karika koja u suradnji sa nadležnim institucijama treba reagirati na negativne pojave općenito , a posebno na elektroničko nasilje među mladima.