Tradicionalno

Senjska knjižnica organizirala maturantsku izložbu

Dorotea PrpićTradicionalno, u sklopu Dana maturanata senjske gimnazije, senjska knjižnica organizirala je maturantsku izložbu. Prethodnih godina uglavnom su to bile umjetničke izložbe, a ove godine
to je dokumentarna izložba, ali koja je također čvrsto povezana sa senjskom gimnazijom.


Radi se o izložbi „Od gimnazije i Štele pa do igrališta Pod Nehajem“ autora Marina Tomljanovića. Primarna tema izložbe je povijest i začeci sporta i nogometa u Senju, a koja je usko povezana sa našom gimnazijom jer su mnogi igrači kao i edukatori nogometa i sporta izašli upravo iz klupa senjske gimnazije.

Kroz izložbu se prati ne samo povijest senjskog nogometa, nego i povijest grada i društvene prilike u razdoblju od 1896.-1952.godine. Autor Marin Tomljanović godinama marljivo skuplja podatke i činjenice vezane za ovu temu nerijetko posjećujući arhive i muzeje da bi čim više osvijetlio ovu stranu povijesti našega grada i senjskoga sporta.


Autor Marin Tomljanović održao je zanimljivo predavanje i predstavio izložbu koja na zoran način pokazuje da su senjska gimnazija i nogomet bili u neraskidivoj simbiozi. Prepuna knjižnica uživala je u sportskom vremeplovu koju je s puno istraživačke strasti i ljubavi prema nogometu složio Tomljanović.


Izložbu je otvorila ravnateljica srednje škole Pavla Rittera Vitezovića Senj Danijela Vukelić naglasivši da je senjska gimnazija bila i jest rasadište mnogih talenata pa tako i sportskih, odnosno nogometnih.


Izložba će biti postavljena sve do 15.srpnja i može se pogledati u radno vrijeme knjižnice.