Ljeto u Senju

Pučko otvoreno učilište Milutina Cihlara Nehajeva donosi ovog ljeta bogat kulturni program. Evo detalja

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Održat će se 47. Smotra klapa Senj 8. i 9. srpnja, u okviru 23. Senjskih koncertnih večeri u katedrali će od 3. srpnja do 3. kolovoza biti upriličeno sedam koncerata, a četiri srijede u srpnju organizirat će se programi na Trgu biskupa Mirka OžegovićaPučko otvoreno učilište Milutina Cihlara Nehajeva iz Senja već tradicionalno daje svoj značajan obol obogaćivanju kulturno-glazbene ponude tijekom ljetnih mjeseci, a detalje programa saznajemo od ravnatelja Ivana Prpića-Špike.


– I ove godine 8. i 9. srpnja održat će se 47. Smotra klapa Senj, a tu su i tradicionalne 23. Senjske koncertne večeri u okviru kojih će u senjskoj katedrali Marijina Uznesenja od 3. srpnja do 3. kolovoza biti upriličeno sedam koncerata, a sve pod pokroviteljstvom Grada Senja te uz potporu Ministarstva kulture.


Duo Gilming nastupa 3. srpnja, 11. srpnja kvintet Kalamos, 12. srpnja Zorica Antonić, 14. srpnja Franjo Bilić na čembalu i Matko Smolčić na fagotu, 19. srpnja Tvrtko Sarić (gitara) i Ivana Rukavina (sopran), 31. srpnja Filip Merčep (marimba) i 3. kolovoza kvartet Papandopulo.


Četiri srijede
U cilju valorizacije Trga biskupa Mirka Ožegovića (Mala Vrata) Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva i Turistička zajednica grada Senja također će organizirati četiri programa na trgu i to četiri srijede za redom.


Tako je 6. srpnja na rasporedu kazališna predstava za djecu »Ježeva kućica«, 13. srpnja slijedi koncert ozbiljne glazbe na kojem nastupaju Gordana Tomasić, Slaven Špoljarić i Vlasta Gyura Piculin, 20. srpnja upriličit će se hit kazališna komedija »Otvoreni brak«, a glume Matija Prskalo i Slavko Juraga, a 27. srpnja slijedi nastup stand up komičara Josipa Škilje iz Splita.


Također Pučko otvoreno učilište pregovora još za dva kazališna i folklorna programa – najavljuje ravnatelj Prpić i dodaje da će 31. srpnja na Pavlinskom trgu biti upriličen koncert na kojem će nastupiti Joso Butorac i klapa Vinčace te tijekom srpnja koncert u Jablancu na kojem će nastupiti Joso Butorac i Mladen Žmak.


Uređenje i opremanje


Uz to, Pučko učilište će s drugim akterima svoj obol dati i u drugim poznatim tradicionalnim senjskim ljetnim manifestacijama, naročito Senjskom ljetnom karnevalu.


Prpić kaže i da se u Pučkom otvorenom učilištu nastavljaju i investicijske aktivnosti.


– Podsjećam da je Dom kulture M. C. Nehajeva, nakon šestogodišnje generalne adaptacije, otvorio svoja vrata svim korisnicima krajem studenoga 1983. godine.


Tijekom proteklih godina pa sve do danas u istom prostoru, kao središnjem u gradu Senju koji ima za cilj valorizaciju kulturnih vrednota, održani su brojni sadržaji, a više od deset godina i zimski maškarani balovi, što je dovelo do ozbiljne devastacije inventara u Domu kulture.


Stoga je Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva, u nastojanjima da svim posjetiteljima i brojnim korisnicima boravak i djelatnost u ovom prostoru učini što ugodnijim, pokrenulo inicijativu uređenja i opremanja Doma kulture.


Tako je 2018. godine, uz razumijevanje Grada Senja, nabavljen novi razglasni sustav, prikladan za velika scenska događanja na otvorenom, uz pripadajuću scensku rasvjetu.


Uz svesrdnu pomoć i razumijevanje Ministarstva kulture i Grada Senja 2019. godine kino je u potpunosti digitalizirano, a godinu dana kasnije su izrađene i postavljene nove sjedalice. Adaptacija je uz pomoć Grada Senja i dalje nastavljena – pobrušene su i polakirane parketne površine i zidne obloge u velikoj dvorani, osposobljena je kotlovnica, postavljena su nova rasvjetna tijela u cijelom objektu, saniran je i opremljen sanitarni čvor, okrečeno je predvorje te je upravo ovih dana potpisan ugovor o izradi i postavljanju novih zavjesa na pozornici u velikoj dvorani.


Adaptacije će biti nastavljene tijekom ovog ljeta i to uređenjem male dvorane u vidu brušenja i lakiranje parketa i krečenja, postavljanja staklene ograde na balkonu i postavljanjem klima uređaja u velikoj dvorani – pojašnjava ravnatelj Prpić i dodaje da zahvaljuju Ministarstvu kulture i Gradu Senju na pomoći.