Ekološka proizvodnja

Posjetili smo malinjak obitelji Borčić: ‘Svi znaju da uvozne maline ličkima nisu ni do koljena’

Marin Smolčić

Ni s čim ih ne tretiramo, gnojimo ih stajskim, ovčjim gnojivom jer na našem OPG-u držimo i ovce. Nema prskanja, nema kemikalija. Samo stajsko gnojivo, dobra zemlja, navodnjavanje »kap po kap« i sunce, kaže Višnja Borčić



VUKŠIĆ – U Lici djeluje desetak Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave uzgojem malina.


Ova slasna i zdrava bobica sve je popularnija i traženija na hrvatskom tržištu pa ih se u vrijeme izvan sezone berbe domaćih malina nerijetko uvozi iz Italije, Španjolske, Grčke, pa čak i iz Čilea! Ljubitelji ovoga voća uvijek će vam reći kako uvozne maline »nisu ni do koljena« onima iz Like. Zima je u Lici ove godine potrajala. Još se iz dimnjaka mnogih domova vidi dim. Staro je pravilo da u Lici nema pravog proljeća dok Velebit nosi snježne kape. Kako je krenulo, ova bi se uzrečica mogla vezati i uz dolazak ljeta.


Marljivi uzgajivači malina nisu čekali hoće li im se vrijeme smilovati. Među najboljim uzgajivačima smatra se OPG Borčić iz Vukšića kraj Gospića. Mama Višnja, tata Bertil-Bećo i sin Luka već danima rade na plantaži jer im valja »timariti« više od dvije tisuće stabljika malina. Višnja Borčić umirovljena je zapovjednica Policijske postaje Gospić kojoj je rad uvijek bio blagotvoran odušak od dnevnih problema.


Bez kemikalija




– U ovo vrijeme varljivog proljeća vegetacijski ciklus u Lici kasni barem 15 dana. Mi smo to »zakašnjenje« iskoristili za rad u malinjaku. Sve smo okopali, nagnojili, podrezali i povezali. U ovih deset godina, koliko se bavimo uzgojem malina, nikada nismo imali problema s plasmanom uroda. Većinu ih prodamo pred kućom, od kada ih imamo više nešto ih prodamo u Zagrebu, a dio u NP Plitvička jezera. Naš se uzgoj malina bazira isključivo na ekološkim osnovama.



Ni s čim ih ne tretiramo, gnojimo ih stajskim, ovčjim gnojivom jer na našem OPG-u držimo i ovce. Nema prskanja, nema kemikalija. Samo stajsko gnojivo, dobra zemlja, navodnjavanje »kap po kap« i sunce. Zato i imamo zaštitni znak za vrhunsku kvalitetu »Lika Quality«. Ove godine ćemo ga također imati jer ispunjavamo sve uvjete za stjecanje toga znaka. Sada godišnje uberemo oko tonu malina, govori nam Višnja.


Znak »Lika Quality« puno je pomogao pri plasmanu malina OPG-a Borčić jer je stjecanje takvog znaka prilično zahtjevno i rigorozno.


– Kupci koji vide taj znak na našim malinama znaju da uz sva pravila ekologije kupuju vrhunski proizvod, maline koje zadovoljavaju najstrože kriterije za kvalitetu. Lička malina tako je postala popularna i tražena posvuda. Da proizvedemo još toliko malina, sve bi ih prodali, naglašava Višnja koja prve plodove očekuje koncem lipnja. Tada će se u malinjacima okupiti poveće društvo, a atmosfera među beračima je puno rada ali i veselja ne entu.


Premium kvaliteta


– Kada dođe vrijeme berbe, pomažu nam prijatelji. Na njih smo posebno ponosni jer se odazivaju u velikom broju. Atmosfera je izvrsna. Beremo ih ujutro i navečer. Naš sin Luka, tijekom dana je na štandu. Trenutno smo u tijeku registracije prerade malina jer uvijek nam ostane manja količina. Napravimo nešto sokova i pekmeza, ali bismo na ovaj način zaokružili taj proces. List maline je vrlo ljekovit pa smo ga lani po prvi puta sušili za čaj. Ove godine ćemo lansirati i tu ideju. Kupci nam predlažu da maline i sušimo. To je zdrava i izdašna biljka koja nije do kraja iskorištena, uvjerava nas Višnja Borčić.



Povratne informacije vezane uz plasman i kvalitetu ličkih malina uvijek su vezane uz pojam premium kvalitete. Slično je i s borovnicama koje također izvrsno uspijevaju na ličkim poljima. Ponegdje je bobičastvo voće zbog svoje kvalitete i potražnje istisnulo tradicionalnu šljivu bistricu, voće koje je stoljećima bilo zaštitni znak Like. Mnogi OPG-i su pokušali uzgajati jagode i ribiz, ali s promijenjivim uspjesima. Sadile su se i plantaže drveća paulovnije. Uzalud. S malinama je drukčije jer ih je Lika priljubila i malinjaka je sve više.