Lička posla

Piše Marin Smolčić: U Proračun te ljubim…

Marin Smolčić

Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ

Umjesto da nešto nauče iz svojega bahatog promašaja, većinski HDZ je u ovogodišnjem izglasanom proračunu predložio i prihvatio amandmane kao npr. kupovinu terena za gradnju kuća mladim kadrovima novcem Grada Otočca ili izgradnju Pučke kuhinje. Koja, na sreću, Otočcu ne trebaNemušto prekrajanje proračuna Grada Otočca od vladajućeg HDZ-a u Gradskom vijeću već je skupo stajalo ovu jedinicu lokalne samouprave.


Zato je ovo i bio jedini grad u Hrvatskoj koji je odlukom Visokog upravnog suda RH proteklu godinu preživljavao na »financijskom respiratoru«.


Umjesto da nešto nauče iz svojega bahatog promašaja, većinski HDZ je u ovogodišnjem izglasanom proračunu predložio i prihvatio amandmane kao npr. kupovinu terena za gradnju kuća mladim kadrovima novcem Grada Otočca ili izgradnju Pučke kuhinje. Koja, na sreću, Otočcu ne treba. Proračun je ipak prošao, a struka tvrdi, uz brojne propuste koji se tek imaju osjetiti.

Kada je prije četiri godine započela planirana rekonstrukcija i proširenje Dječjeg vrtića Ciciban, lokalni je HDZ, uz potporu HSLS-a, bio protiv ovoga projekta. Kako tada rekoše, »napravit će HDZ drugi vrtić«. Samo što tada nije definirano s čijim novcem bi se takav vrtić gradio. Lanjski su proračun vladajući okitili prijedlogom izgradnje bazena, proračun načinili nezakonitim pa je morao reagirati Visoki upravni sud.


Nedavno je splitska »Brodogradnja« okončala radove na zgradi Dječjeg vrtića Ciciban. Zbog lokalnih nadmudrivanja rekonstrukcija vrtića trajala je dulje od tri godine, pa je tek ovih dana izvršen tehnički pregled objekta. Obnovljeni i dograđeni vrtić imat će sada smještajne kapacitete za oko 200 mališana. Projekt je sufinanciran u iznosu od 7.448.000 kuna kroz mjeru 07 »Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima« iz Programa ruralnog razvoja RH. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 11.002.268 kuna bez PDV-a.


Što je sada na redu u upornom kočenju Otočca? Čini se da taj repertoar nije definiran jer je samo bitno biti kontra, što određuju logoteti u Gradskom vijeću, odnosno lokalnom HDZ-u. Umjesto nužnog bazena možda se sada pokrene inicijativa za izgradnju nužne punionice otočke magle, mjesečev opservatorij ili edukcijski centar za školovanje referanata za desne kotače.