HZZ

Ovo su novi podaci o zaposlenosti u Senju

Dorotea PrpićPrema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Gospić na području Grada Senja je na kraju svibnja 2024.g. evidentirana 141 nezaposlena osoba u čemu je 77 žena , a broj nezaposlenih na senjskom području je u svibnju činio 14 posto ukupnog broja nezaposlenih u Ličko-senjskoj županiji, što je 1,6 posto manje nego prethodni mjesec.


Prema obrazovnoj strukturi u ukupnom broju nezaposlenih jedna osoba je bez škole ili sa nezavršenom osnovnom školom, a s osnovnom školom ih je 25. Srednju školu za zanimanja do 3 godine i školu za KV i VKV radnike imalo je 40 nezaposlenih osoba, dok je srednju školu u trajanju od 4 i više godina imalo njih 48, a 5 ih ima završenu gimnaziju. Višu školu, I stupanj fakulteta ili stručni studij ima 15 osoba, a 7 nezaposlenih osoba ima završen fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat.


U svibnju je 9 osoba s područja Grada Senja prijavljeno na Zavod za zapošljavanje, istovremeno ih je 47 zaposleno, što je rezultat sezonskog zapošljavanja u turizmu i u programu „Zaželi, a jedna osoba je brisana iz evidencije nezaposlenih iz zakonom propisanih razloga.
Rezultat toga je da je nezaposlenost u svibnju u odnosu na prethodni mjesec travanj u padu za 21,7 posto . U odnosu na svibanj prošle godine nezaposlenost je u svibnju ove godine u padu za 13,5 posto. U ukupnom broju nezaposlenih u svibnju je 12 osoba imalo status hrvatskog branitelja, dok je 29 osoba primilo novčanu naknadu koja je prosječno iznosila 430,38 eura.