Razvojni centar

Olakšana tehnologija prerade i čuvanja poljoprivrednih proizvoda ličkim OPG-ima

Marin SmolčićGOSPIĆ  Razvojni centar Ličko-senjske županije otvoren je u listopadu prošle godine. Bio je u početku  opremljen s uređajima  za poluindustrijska proizvodnju za preradu voća i punjenje meda, a na katu s potpuno opremljenim prostorom  s uredskim namještajem, informatičkom opremom i GIS platformom za one koje počinju poslovati u Ličko-senjskoj županiji ili žele u njoj ulagati. Na ovaj način je Razvojni centar Ličko-senjske županije odškrinuo  svoja vrata ličkim poduzetnicima.


Ovih dana se otišlo korak naprijed jer je s popunjenih 16 mjesta u poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Razvojni centar ostvario optimalni booking za nastavak rada. Ove i mnoge druge informacije s nama je podijelio ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković.


-U Razvojnom centru Ličko-senjske županije u Gospiću nedavno su otvorene dvije hladnjače za voće, unaprijeđeno je postrojenje za preradu voća i povrća, a ovih je dana popunjeno i posljednje od ukupno 16 mjesta poduzetničkog inkubatora i akceleratora. Cijelo prizemlje Centra služi obrtima i OPG-ovima za preradu voća i povrća, kao  i punjenje meda u staklenke.
Čuvanjem voća u novoj hladnjači posao prerade i plasmana moći će se produljiti na dva ili tri mjeseca, s tim da se još od ljetos svakog tjedna moglo dovoziti određenu novu količinu svježe ubranog voća. Neki  proizvođači više koriste postrojenje za želirane proizvoda, kuhanje pekmeza i džemova te izradu voćnih namaza, a pomalo se sve više koristi i punionica meda.  Jedno od novih postrojenja centra je opremljeno sa sjeckalicom za rezanje voća i povrća u kriške ili komadiće  koje bukvalno radi satima bez zastoja,  kaže  direktor Mile Milković i dodaje kako su iz sušare Razvojnog centra nedavno na tržište krenule prve ličke suhe šljive, o čemo smo već pisali.Ličko-senjska županija kao zamajac cijele priče


Župan Ličko senjske županije Ernest Petry već je isticao kako je  županija kroz rebalans Proračuna već osigurala više od 190.000 kuna za hladnjače i sjeckalicu u poluindustrijskom postrojenju za pripremu, pranje, sušenje, sjeckanje i pakiranje voća i povrća. Prije toga u Razvojni centar Ličko senjske županije uloženo je više od 21 milijun kuna.


Petry najavljuje nastavak subvencioniranja najma uredskih prostora u inkubatoru razvojnog centra.


-Na ovaj način  bi se novim poduzetnicima omogućilo da sazriju, da „stanu na svoje noge“ i budu uspješni u svojem poslu. Nastavljamo i  sufinanciranje nabavke profesionalnog sokovnika i uređaja za proizvodnju ulja, dodaje župan Ernest Petry.


Mnogi proizvođači i OPG-ovi  više koriste postrojenje za želirane proizvoda, obavljaju  kuhanje pekmeza i džemova te izradu voćnih namaza. Uz sušare i hladnjače Razvojni centar Ličko-senjske županije sasvim je zaokružio tehnološku priču na koju su lički OPG-i, medari i poljoprivrednici čekali dulje vrijeme.